ВРЕМЕПЛОВ

МАТАРУШКА БАЊА

ВРЕМЕ СТРАВЕ И УЖАСА

Време је било лепо, а ја сам у Матарушку Бању пристигао бициклом. Возио сам преко Жиче, свратио сам и у истоимени манастир, о коме ћу, његовој садашњој порти, ускоро писати, Стигавши у Матарушку Бању био сам, заиста, запрепашћен. Нигде никога! Као неко, заиста, напуштено место. Сви су се житељи неким чудом изгубили. Нема их. Пошто је то парк, ја гурам бицикл поред себе, мада не видех никога кога бих, и возећи, могао да угрозим. Пролазим поред некада дивних вила које су сада напуштене, углавном без прозора и врата. Око њих се полако стварају депоније.

Једна од њих, вила „Козара„, је власништво Природног лечилишта и одмаралишта Матарушка и Богутовачка Бања о коме, том предузећу, бригу води стечајни управник. Хотел „Термал„, некада најпосећенији у овом крају, ипак чувају и око њега клупе нису сасвим уништене.

„Капица„, удаљена од „Термала„ неких стотинак метара, на обали Ибра, уништена је до мере да ће, ако се неко прихвати да све то купи морати да уложи позамашна средства. Неки, који чувају Термал, припомињу да би Природно лечилиште и одмаралиште могао да купи неки богати Американац. Иначе, хотел је већ неколико година, најмање пет, затворен и пропада са све својим уметничким делима распоређеним по собама и холовима чија се вредност, опет кажу чувари, позивајући се на експерте из Завода за заштиту споменика културе, процењује на више милиона евра.

Бањско купатило, са окрепљујућом сумпорном водом, такође је девастирано.

Онда сам се, после опаске чувара „Термала„, сетио шта је тај хотел некада био. Ту се није могло наћи место, све је по васцели дан било заузето. Свирала су по два оркестра! Ту су наступале највеће звезде из СФРЈ. Наводим само неке: Мирослав Илић, који је певао приликом отварања хотела 1974, потом Тозовац, Оливера Катарина, Неда Украден, Мерима Његомир, па и Светлана Величковић, касније удата за Жељка Ражнатовича, наш сада нажалост покојни Лаза Ристовски, краљеваћки Ансамбл „Лукс„ и многи други. Речју, све ондашње певачке звезде, ако нису натупиле у „Термалу„, као да нису нигде наступиле. И, сада, ако било кога питате, зашто је „Термал„, који је сазидао и шести спрат (толика је била гужва да за госте више није било места), потпао под ово где је сада, нећете добити одговор. Сви су зачуђени.

Гурајући тако бицикл кроз парк у Бањи, питао сам се где су овде људи. Некада чувени ретсоран „Југославија„, на самој обали Ибра је застрашујуће напуштен. Хотел „Жича„ који је враћен својим пређашњи власницима, такође. Да ли неко живи у овом лепом месту. Није само „Термал„ био „пребукиран„. Парк је, такође, био препун људи веселог лица. Тих људи више нема. Или се скривају по својим кућама. Или ти људи нису никада ни излазили. Излазили су само гости. Али, сада више гостију нема. Истина, „Агенс„, специјална болница, и даље ради, али да ли је та установа довољна за све болести које су овде, у Матарушкој Бањи, биле лечене. И да ли ће успети да излечи и саму Матарушку Бању.

Драган Бајовић са портала Круг

One thought on “МАТАРУШКА БАЊА

  1. Kada je Mataruska banja pocela da propada , Slucajem prilika bio sam oko osoamdesete korisnik banje jer sam povredio ligament . u ramenu imao sam kao terapiju struju, masazu i bazen. Zadrzacu se kod bazena . .
    Bazen je kvadrat pun vode , voda se ne menja vec kako ko udje obavi terapiju i pod tus. i kuci. , voda je zelenkasta , miris na pokvarena jaja, . ali ako utopis rame a na telu ti se zalepe Sline koje plivaju . da ti se zgadi i pomraci.. Onaj ko je trebao da brine o kvalitetu vode nije radio svoj posao , u stvari Mataruska Banja je zasluzila ovo danas jer su se samo menjali politicari ne brinuci o kvalitetu i cistoci same banje , to isti vidimo danas i Nase Kraljevo koje je zapusteno ,obraslo u korovu. gde cistoca pere ulice samo oko opstine i Milutina dalje 150 metara nema ih a hoce da naplate svoj nerad. ulice se samovoljno crtaju zutom linijom , postavljaju rampe bez propisa .
    Most Glavcicev je uglavljen u usku ulicu u kojoj ne mozes da manipulises jer nije predvidjen da bude tu ali je neko bas tu hteo da bi bilo sto vece guzve sto je i uspeo. Umesto da su ga napravili kod pampule gde bi mogao da se izgradi jedan veliki kruzni tok oni ga stisli u skopljansku tako da ako ides karadjordjevom ne mozes da skrenes levo jer je zabranjeno i nema mesta za prestrojavanje . ali kad se politika umesa, sve izgleda kao Frankestajn. Haos.
    Zive politicari u Kraljevu ali ne zele da im grad bude lep , cist. Svi su okrenuti prema Beogradu i tamo hrle jer im je to jedini cilj.

Оставите одговор