ВРЕМЕПЛОВ

ТРИ КОРНЕ ПЕНАЛ

Tri korne penal

На основу мог памћења и сећања, садашње и некадашње Краљево се много разликују. Некада је Краљево било пуно малих, неугледних и скромних кафаница пуних чари и духа, радњи које су продавале клакер и кабезу и много чега другог… за разлику од данашњих кафића, ексклузивних радњи, бутика, посластичарница…

Тако је и са приредбама, спортским догађајима и разним другим манифестацијама. Шесдесетих година у Краљеву био је страшно популаран турнир у малом фудбалу „Три корне пенал“. Одржавао се на старом отвореном кошаркашком терену у центру града, који је био зидом ограђен према бившем Комитету, двориштима са страна и низом кућа са предње стране, где су биле канцеларије Кошаркашког клуба „Слога“ и кафаница код Биље. Турнир се одржавао у летње време после чувене послеподневне плаже, када се са Ибра ишло право на турнир. Окупљали смо се испред велике гвоздене капије и улазили, неко са улазницом, а ми клинци смо упадали како се снађемо.

Било је много екипа, добрих и још бољих: „4К“, „Гамен“, „Љубо Калцан“, “Ровац“, „ Женева, „ Фелш“, „ДДТ“ – што је био назив чувеног отрова за инсекте, „ Волеј“, „Слане семенке“, „ Жељово“, „Фелш“, „Ровац“, „ЗЗТ“… Није било турнира без разних фора и штосева.

Сећам се када екипа „Ровац“ изађе на терен са кутијом и пусти живе ровце које су претходно негде покупили у башти, а „ДДТ“ истрчи са пумпицом и прскају ровце прашком, јер су играли једни против других.

Било је то време безбрижности са много шала. На турнирима су учествовали и касније постали добри фудбалери : Лазаревић, Румац, Бане Багљо, Микица Стевановић – Пацов, Зоки Михајловић, Шундо Пантелић, Сено, Радован и Ратко Перкинци…, већина играчи краљевачке Слоге.

За главну забаву – грицкање сланих семенки, били су задужени Цале и Маре, који су се такмичили ко има боље семенке. Свако од њих је имао свој реон и сталне муштерије.

Тако некада беше, и никада исто бити неће!

 

Раде Миловановић – Куки

Оставите одговор