ЗАНИМЉИВО

СТОТЕКС

Предузеће «Стотекс» основано је 1949. године као савезно стовариште за снабдевање текстилом Краљева и околине, али других делова тадашње државе (Косово и Метохија, Црна Гора, део Босне и Херцеговине). Касније ће прерасти у једно о најзначајнијих предузећа у Краљеву које ће имати своја представништва у осталим југословенским републикама.

Први и дугогодишњи директор „Стотекса“ био је Крста Ломић, који је игром судбине као страствени навијач фудбалског клуба Слога, управо на једној њиховој утакмици 1970. године преминуо на градском стадиону у Краљеву.

Са сетом сећамо њихових продавница: Виор спорт, Узор, Лувр, Декор, Дечја опрема, Позаментерија, Славонија, Бразил, 29. новембар…

Ова некада успешна фирма почиње да пропада 2002. године због нагомиланих страховитих вишемилионских дуговања. Крајем 2005. године, у моменту приватизације «Цептер групи», “Стотекс” је запошљавао 160 радника. Већ почетком наредне године из фирме је уз какве-текве отпремнине, добровољно отишло педесетак радника, а касније, као технолошки вишак, сви остали.

Оставите одговор