ВРЕМЕПЛОВ

ШТАФЕТА

Штафета, уведена на предлог омладине Крагујевца 1945. као рођенданско уздарје Јосипу Брозу Титу, уз потписе 15.000 омладинаца Шумадије у Плавој књизи, прешла је пут од 9 000 км у рукама преко 12.000 носилаца. Од ове прве, штафете у обличју палица преношене су од Ђевђелије до Триглава, како би обележавале рођенданске церемоније председника.

Од 1957, када је ова манифестација проглашена Даном младости, млади Краљева редовно су се ангажовали у њеном организовању: „Гимназијска чета извиђача и коло планинки, укључена је у организацију смотре у част Дана младости чији је носилац био извиђачки одред ´Јован Курсула´. Гимназијалце су тада представљали: Љиљана Поповић, Даринка Рафаиловић, Александар Крстић, Милун Коцка, Мирјана Ђоковић, Михајло Остраћанин, Вера Николић, Бранко Петровић… И следеће 1960. године свечано је обележен Дан младости и рођендан Тита у Краљеву, смотром радних колектива, школа и друштвених организација”, наводи у свом дневнику Александар Крстић, ондашњи гимназијалац и активиста Савеза извиђача.

Штафету младости је свечано дочекало неколико хиљада грађана. Уз стражу Извиђачког одреда „Јово Курсула” штафета је преноћила у Краљеву, у логору извиђача на Тргу маршала Тита, 10. априла 1961. Том приликом су јој придружене локалне штафете из краљевачких предузећа: Фабрике вагона, „Магнохрома”, „Јасена”, „Кисекане”, Ибарских рудника и из Сјенице, Тутина, Новог Пазара и Рашке… Поред 25. маја, важан јубилеј Савеза социјалистичке омладине и Савеза пионира обележаван на Дан Републике, када је Краљево славило датум ослобођења у Другом светском рату. Тога дана, примајући симболе – црвене мараме, плаве или беле капе, пионири су полагали свечану заклетву.

Оставите одговор