СПОРТ

СРЕТЕН ДРАГОЈЛОВИЋ

Некада одлични кошаркаш Црвене звезде, репрезентативац Југославије, а касније и тренер Звездиног женског кошаркашког клуба, рођен је 6. маја 1938. године у Краљеву где је почео каријеру у Слоги, одакле га је у црвено – беле 1957. године довео Срђан Калембер. До 1967. године одиграо 155 такмичарских утакмица, а у првенству 1963. године Драгојловић је имао изврстан просек од 28,2 поена по мечу (395 поена у 14 утакмица). По просеку је био најбољи стрелац клуба. Играо је на позицији бека и поседовао одличан шут са дистанце. Од Звездиног дреса се опростио 23. јула 1967. године, на утакмици против чачанског Борца, а стигао је да заигра у тиму са Симоновићем, Капичићем, Славнићем и Вучинићем, који ће само две године касније вратити титулу на Мали Калемегдан после паузе од 14 година.

За репрезентацију Југославије Драгојловић је одиграо 49 утакмица и постигао 245 поена. Освојио је злато на Медитеранским играма у Бејруту 1959. године, а сребро на Европском првенству у Београду 1961. године, када је био четврти стрелац екипе са просеком од 8,2 поена по утакмици (74 поена, девет мечева). Била је то прва кошаркашка медаља на највећим такмичењима за Југославију. Драгојловић је у победи против Грчке (86:57) убацио 19 поена, а 16 против Белгије (85:59), иако је меч завршио раније због пет личних грешака. Играо је и на Олимпијским играма 1960. у Риму, када је постигао укупно 25 поена у осам утакмица, а кошаркаши Југославије су у свом премијерном наступу на највећој смотри спорта заузели шесто место.

Читаву деценију је као играч провео у Звезди, а након тога је постао тренер кошаркашица црвено-белих. Обављао је и дужност председника техничке комисије свих клубова. Активно је радио и у кошаркашком савезу Југославије, где му је била поверена улога председника комисије за женску кошарку. Изгубио је живот у саобраћајној несрећи код Горњег Милановца 2. новембра 1971. године, када је журио да обиђе болесног оца.

Оставите одговор