АНЕГДОТЕ

СМОКВА У ЦЕНТРУ ГРАДА

На свега стотинак метара од централног градског трга у Краљеву, идући према Ибарском кеју, годинама расте једно стабло смокве и из године у годину даје све више плодова. Смокву је засадила Краљевчанка Марија Филиповић (71), познатија као Мара, која каже да се њеним плодовима, када за то дође време, слади како она, тако и цео њен комшилук.

– Када је угледају грађани који овуда пролазе, најпре се зачуде, откуд смоква у центру Краљева!?. А ја сам семе ове смокве, заједно са семеном ловора, који сам посадила пред кућом, донела из Црне Горе и доказала да и смоква и ловор могу да расту у центру града. Смоква се лепо примила и сваке године је све већа и има све више плодова. Додуше, ове године су плодови нешто мањи, али то је због суше, прича Марија.

Наша саговорница каже и да је редовно залива, али да плодови ове сезоне не могу да достигну ону величину као када има кише. Марија је и редовно орезује, како се не би превише проширила на пут којим аутомобили улазе у овај кварт наближи центру града, својим аутомобилима.

– Ова смоква даје величанствене плодове који су, верујте ми на реч, слађи од меда. Грађани, пролазници, па и ја сама берем је када сазри, јер волим да се осладим њоме. А о томе колико она рађа, довољно је рећи да плодова има довољно за цео комшилук, а ја од ње редовно правим 7 до 8 тегли слатка и џема, наводи Марија Филиповић.

Јован Слепчевић

Оставите одговор