ВРЕМЕПЛОВ

СЛОБОДА ПОСЛЕ ВЕЛИКОГ РАТА

Краљево је у Великом рату ослобођено 22. октобра 1918. године, а остало је забележено да у вароши, по уласку српске војске није било више од 2.500 становника. Да би преживели тешке дане рата и немаштине, сви остали отишли су у околна села

У град је ушла српска војска, па је датум у историји остао забележен као Дан ослобођења Краљева у Великом рату. Од 2016. године године локална самоуправа почела је да обележава тај дан у знак сећања на српске војнике, који су прошли све страхоте рата какав свет до тада још није видео и доживели да у Краљево уђу са српским барјаком. Краљево је један од ретких градова у Србији који се, чувајући ту успомену, поклања сенима мртна причу која датира из периода ослобођења Краљева у Првом светском рату.

Постоји једна прича по којој је тадашњи председник краљевачке општине Јовица Стојковић наредио свим поткивачима да потпале ватре да би могли да се поткивају коњи, на којима је, како је истакао, Србија дочекала слободу. Народ је српске ратнике који су пристизали китио цвећем, а коње извезеним пешкирима. Наиме, после пробоја Солунског фронта у септембру 1918. године српска војска је, ослободивши Македонију и јужне делове Србије, крајем октобра – стигла до Краљева.

У вечерњим сатима 21. октобра 1918. у град је ушла коњичка патрола капетана Богдана Јевтовића, како би испитала терен, јер је, претпостављали су, Краљево још било у рукама Аустријанаца и Немаца. На Пљакином шанцу било је 12 топова, па је коњичка патрола требало да испита да ли се окупатор и даље налази у граду.

Када су српски војници утврдили да у Краљеву више нема аустријских и немачких трупа, повукли су се у Робницу, обавестили команданта Богдана Јевтовића и сутрадан је српска јединица ушла у Краљево.

Оставите одговор