КУЛТУРА

ПРИЈАТЕЉСТВО ЗА НОВА ВРЕМЕНА

Почетком овог месеца краљевачко Удружење „Пријатељство за нова времена“ обележило је петнаест плодних година рада и постојања. Успели су да повежу и обнове пријатељске и братске везе Краљево са многим градовима у Европи: Марибор – Словенија, Зелена Гора – Пољска, Лион – Сен Фоа, Лод – Израел, Пула, Српско Горажде…

 

Неко је негде некада записао да би требало остати код куће ако вам се тамо где смо намеравали да кренемонико неће обрадовати. Рекао бих да ни онај који госте позива, ако се из свег срца не радује доласку оних које је позвао, није требало ни да их позива.

Ја сам се годинама трудио да одлазим само тамо где ће се моме доласку обрадовати, због тога сам тако често био ваш гост, било да сте ме позвали, било да сам као туриста у госте долазио и позивао вас у госте јер сам се из свег срца вашем доласку радовао; као што сам отвореног срца био у госте приман тако је и моје срце било отворено и намере пријатеqске када сам вам домаћин бивао. Размишљајући тако да мојим пријатељима у овом граду вратим моје

пријатеље из других градова, држава… сетио сам се приче да су још стари Грци знали да је стицање пријатељства нешто најлепше у човековом животу. А да се једном стечено пријатељство не сме изгубити.

Због тога сам срећан што сам у Вама нашао пријатеље које ни у најтежим искушењима нисам занемаривао и од којих нисам занемариван био. Да је тако, а не некако другачије, доказало се да пријатељи јесмо и да ћемопријатељи остати.

Како ја мислим, као када сам долазио код вас, тако и, ви долазите код нас, нећете наћи само једног пријатеља, који је стекао ваше пријатељство, већ множину оних чије сте пријатељство ви стекли.

 

 

Нека тако буде и убудуће, и нека деца наше деце могу да кажу да код куће не морају остајати јер имају где отићи и да ће им се они код којих одлазе засигурно обрадовати, и нека деца наше деце могу рећи да не морају непрестано остајати код куће, јер знају да ће тамо, где одлазе пријатељи њиховом доласку обрадовати.

 

Хаџи Момир Бакрачевић

Оставите одговор