КУЛТУРА

БЕЛИ ВРАБАЦ ИЗ МОШИНОГ ГАЈА

Мудри су увек радије бирали врапца у руци, него голуба на грани. Врабаца је све мање, а оринтолози кажу да су угрожена врста. Међутим, у Мошином Гају у дворишту породице Минић у јату врабаца је и један белог перја, једини уочени, албино врабац у Србији. Стручњаци кажу да се овакав рађа у милион јединки, и да их има свега неколико на свету. Власници куће кажу да је женка и да је је прошле године излега неколико птића, али сви су били уобичајене боје.

“Ја сам га приметио, код комшија, прошле године, када је био пиле.  То је реткост међу врапцима. Рађа се један у милион јединки, да се такав испили. Штета би било да нестане, а има доста природних предатора. Уништавају их свраке и друге веће птице”, каже за „Краљево Онлине“ Славиша Милашиновић из Ковача, одгајивач птица.

И док се плаше крупнијих птица ови врапци на људе не обраћају пажњу и радо слећу на бетонске стазе по остављени оброк.

”Бели – албино врабац, једна је од најређих птичјих врста на свету. Будући да га бела боја чини видљивијим од других јединки, привлачи друге птице грабљивице. Многи народи ову врсту сматрају посебном и изузетном, док јој неки истовремено приписују магичне моћи. Верује се да ако неко угледа ову птицу, може да помисли жељу и она ће му се остварити”, каже Виктор Јовићевић, који је имао стрпљења да чека и фотографише албино врапца, који је само њему позирао пред објективом.

Светски медији забележили су појаву белог врапца у многим крајевима широм планете. Пре пар година примећен је у једном од националних паркова у Аустралији, потом у Словачкој и Пољској, да би, једна јединка била фотографисана и у Великој Британији.

Краљевачки албино врабац, једини је до сада забележени у Србији али и на Балкану.

Портал: Kraljevo Online

Фотографија: Виктор Јовићевић – Вили

Оставите одговор