ЗАНИМЉИВОЧЛАНЦИ САРАДНИКА

ПИШПИРИЋ ИЗ КРАЉЕВА

Знате ли шта је пишпирић? Једна од најлепших успомена из детињства мени су дуге, хладне зиме које бисмо проводили са бабом и дедом поред шпорета, сатима играјући пишпирић. Ова карташка игра ни међу млађим генерацијама није заборављена, а у модерно доба увели су је млади програмери из Краљева.

Ђорђе Вуковић, Илија Стевановић, Урош Благојевић и Алекса Гајић су Краљевчани који стоје иза све популарније апликације „Пишпирић“ – која вам омогућава да у виртуелном свету играте чувену игру с картама.

-„Пишпирић је игра картама где је циљ скупити што више поена, а поени су штихови, као у таблићу. Још једна ствар која доноси поене је тренутак када однесеш последњу карту са талона – то се онда уписује, а носи поена колико је била карта. Рецимо, ако покупиш само шестицу, то ће се писати као шест поена. Дели се шест карата свима, иде се у круг, свако баца једну карту, а можеш да понесеш са талона ако имаш исту карту или жандарма. Игра се до 101 – ко стигне до 101, победио је“, објаснио је за Нова.рс Ђорђе Вуковић.

Са пријатељем Илијом програмирао је апликацију, док је Урош задужен за друштвене мреже, а Алекса за цртеж. Око апликације су створили малу заједницу која је све активнија.

Ђорђе нам је испричао и како је све почело.

-„Пикали смо пишпирић у средњој школи, сви волимо ту игрицу, а није имала нигде да се нађе и да се скине. Па је то било као идеја да бисмо некад могли да урадимо. У једном тренутку, пријавио сам се за један посао, на којем су ми рекли да би било лепо да имам нешто урађено како би ме запослили. Онда сам помислио: ‘Што не бисмо коначно кренули да радимо пишпирић’. Почели смо мало по мало, а сада се то раширило“, каже нам.

Након што скину апликацију, заинтересовани морају да се улогују, напишу мејл и шифру, потврде мејл, а онда су званични играчи пишпирића и могу да скупљају поене и играју турнире, који се најављују на друштвеним мрежама.

Турнири у пишпирићу одржавају се недељем у 20 часова. „Радним данима људи имају обавезе, суботом излазе, а недељом преко дана су на ручку – па је таман 20 часова увече, када већина може да седне и одигра. Траје сат и по, ако стигнете до финала. Пријаве крећу од четвртка и петка и трају до пола сата пре турнира“, говори Ђорђе.

Љубав према пишпирићу датира још из средње школе.

-„У средњој школи смо имали нашу учионицу на великом одмору, па смо сигурно годину и по до две сваки дан играли пиширић „два на два“. Резултати су стигли до девет хиљада и нешто према седам хиљада и нешто. Бацили бисмо неку опкладицу, рецимо у перецу“, присетио се кроз смех.

Нова.рс

Оставите одговор