ЉУДИ

ПЕШАК

Већина нас у Краљеву Драгана Пешића познаје по овом надимку. Један је од најпризнатијих дизајнера у Србији. Дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду, а данас је редовни професор на Одсеку за примењене и ликовне уметности ФИЛУМ-а у Крагујевцу. Бави се калиграфијом, типографијом, графичким дизајном и графиком.

Самостално и групно је излагао на бројним изложбама у Србији и иностранству. Добитник је многих признања и награда, а свакако најзначајнија у његовој успешној каријери је престижна награда „Златно перо Београда“, 1989. године. Наредне године је заслужио Новембарску награду Краљева за ликовно стваралаштво, а 2014. године постао је носилац Октобарске награде града Краљева.

Дугогодишњи је графички уредник и дизајнер издавачке делатности Народне библиотеке СтеганПрвовенчани Каљево, едиција и часописа „Повеља“ (Библиотеке: Поезија данас, Посед поетике, Преображење, Звоник, Избор, Проза данас, Есеј данас, Драма, Поезија настаје, После Вавилона и посебних издања…), графички уредник часописа „Наша прошлост“ и дизајнер публикација Народног музеја у Краљеву.

Оставите одговор