ЉУДИ

МИЛАНКО КАЛИЧАНИН

У Краљеву живи и ради један од најзначајнијих српских карикатуриста, Миланко Каличанин. Прву карикатуру објавио је 1978. године у „Јежу“, а до данас их је објавио око хиљаду. Сарађује са српским листовима и часописима. Приредио је неколико самосталних и неколико десетина групних изложби карикатура. Добитник је бројних награда и признања, а свакако је најзначајнија престижна златна „Пјерова награда“, 2009. године.

„Данас он припада самом врху српских карикатуриста. Нећу га поредити ни са ким, јер је неупоредив, не само због идеја већ и због начина на који их исказује. Он има изоштрено чуло да раздвоји добро од зла и да доброме ода почаст кроз карикатуру, што није лако. То успева само врхунским карикатуристима“ – (Димитрије Јовановић).

„Миланко Каличанин велича родољубље и жигоше издају. Разоткрива наше мане, не да би нас извртао руглу и ослабио, него да нас прене из мртвила и лаганог пуштања мозга на отаву. Доказује стваралачку моћ духа и здружује га с душом. Бодар дух и крепка душа постају залог нашег опстанка“ –  (Зоран Туцаковић).

Оставите одговор