ЉУДИ

НЕУСТРАШИВА ТИЈАНА

Тијана Миленковић из  Краљева једна је од пет жена које тренутно лете на ваздухопловима Војске Србије. Током петогодишњег школовања растерала је све предрасуде и стереотипе испред командне табле летелица и постала нова дама међу војним пилотима. Пред таквим хероинама само је небо граница. Тијана је септембра 2020. године званично постала чувар неба над Србијом.

– Први лет највише памтимо на Војној академији. То се не заборавља. Није било страха него само огромног адреналина. Свакоме бих желела да доживи тај осећај. Поготово кад се спусти ниже, када је такав задатак. Такви задаци су, по мени, најлепши. То је нешто невероватно и неописиво. Мале висине, велике брзине, адреналин. Нема нервирања у кабини – описује Тијана.

Одрасла у Краљеву, на аеродрому у Лађевцима је проводила сваки слободан дан јер је ту радио и њен отац. Данас је у Лађевцима и база за хеликоптере Ми-35, који су и њена следећа жеља.

– Војну академију сам највише уписала зато што ми је отац војно лице. Веома сам везана за њега и још од малих ногу сам била упућена у војску. Самим тим занимало ме летење. Још као мала у Краљеву имала сам прилику да идем на отворене дане летења. Њему је жеља била да буде војни пилот, али то није остварио. Никада он није вршио неки притисак на мене да ја дођем у војску. Међутим, када сам му рекла да желим да упишем Војну академију, био је одушевљен. Пресрећан је што сам постала пилот. Као да он лети. На неки начин испунила сам његову дечачку жељу – открива Тијана, која је завршила Електротехничку школу у Краљеву. Ја сам Лађевце хтела јер је то борбена ексадрила, мало је необично оно што сам више од пет година желела, размишљала сам да би било лепо ту да радим. Заправо ми се и остварило. Мени је већина друштва у околини и сваки пут се и чујемо и шаљу ми слике, наводи Тијана.

Разлике у задужењима у односу на Војну академију има, али ништа што већ није видела током обуке.

“Мој радни дан састоји се од припреме дан пре, када нам детаљно објасне задатак, сутрадан имамо припрему пре лета и након тога следи лет и ради се планирано, после анализа иде припрема за нови лет”, истиче Тијана.

Текст преузет са Сиџа групе

Оставите одговор