ЗАНИМЉИВОМЕСТАЧЛАНЦИ САРАДНИКА

НАРЦИСУ У ПОХОДЕ

Ова манифестација првобитно се звала „Берба нарциса“, али је име промењено у „Нарцису у походе“ јер је нарцис од 2010. заштићена биљна врста.

– Не идемо да беремо нарцисе, него да се дивимо овом цвету у његовом природном станишту – каже Краљевчанка Рада Вукосављевић. – Појединачно убран цвет неће искоренити нарцисе на Столовима, али када би то урадило неколико хиљада људи, то може да угрози ову биљну врсту.

Више од две хиљаде људи уживало је у лепотама планине Столови код Краљева. На једној од најстаријих планинарских акција „Нарцису у походе“ су 66. пут организовано кренули од села Каменица до највишег врха Усовица. Ова манифестација у организацији краљевачког ПСД „Гвоздац, и уз подршку националног Планинарског савеза и краљевачке Туристичке организације, привукла је заљубљенике у природу из свих крајева Србије.

Ведро небо, пропланци пуни нарциса и задивљујући поглед – довољан позив заљубљеницима у природу да дан проведу пешачећи Столовима. Без журбе. Гости да не пропусте ниједан утисак, Краљевчани да се подсете зашто пењање уз ту планину никада не досади.

Дуже од деценије нарциси су заштићена врста. Падине овог масива који се са јужне стране издиже повише Краљева, манастира Жиче, Матарушке Бање, тврђаве Маглич и Ибарске клисуре, као ретко где у Србији средином маја буквално се забеле цветовима дивљег нарциса, а планинари не пропуштају прилику да уживају у овом мирисном цвећу и чарима нетакнуте природе.

И док су могли да уживају само у погледу на њих, другу атракцију планине су готово сви мазили. Планинарска траса, све до Усовице, врха Столова на надморској висини од 1.375 метара где и расту најлепши и најмириснији нарциси, дугачка је 20 километара са висинском разликом од 1.000 метара. Они слабије кондиције могли су да користие и краћу стазу чија је дужина 11 километара са успоном од око 700 метара.

Уживајући у столетним шумама, ливадама и пропланцима, планинари су на Усовици, подно православног крста високог 33 метра, могли и да из непосредне близине виде и крдо полудивљих коња који готово четири деценије опстајавају на овом планинском масиву.

„Чим долазимо поново, допада нам се јако. Волим дружење са коњима. Иначе смо љубитељи природе – цело планинарско друштво“, каже Драгана Баралић из планинарског друштва „Каблар“ из Чачка.

„Први пут сам овде, највише сам кренула због коња и због нарциса наравно. Има доста станица где може да се попије хлани чај, вода и тако“, додала је Катарина Ристић из Бруса.

„Увек сам добродошао, увек остају добре успомене. Долазим радо овде, исти смо људи, сви су љубазни“, каже Марко Соршак из Марибора.

Најупорнији су прешли 21 километар и попели се на 1.375 метара надомрске висине. Са највишег врха Столова сишли су до планинарског дома и села Брезна.

„Имамо преко две хиљаде људи овде на стази. Дивна акција која траје већ од педесетихгодина прошлог века, и ево сами видите све ове лепоте, све ово што се види. Зар не позива да дођете и следећи пут?“, изјавио је организатор акције Александар Лазовић из ПСД „Гвоздац“ у Краљеву.

Аутомобиле, моторе и квадове полиција није пуштала на стазу. О безбедности учесника бринуле су екипе хитне помоћи и спасиоци.

Коришћени делови извештаја РТС и Вечерње новости

Фотографије: Стеван Стефановић

Оставите одговор