ЉУДИ

МИЛЕ ГЛУМАЦ

Један од краљевачких глумаца који је остао веран своме граду и краљевачком позоришту. Миломир Миле Недељковић први пут је 1967. године, као Коља у представи „Туђе дете“ Николаја Шкваркина, крочио на сцену Краљевачког позоришта. Касније је постао иницијатор и оснивач омладинског глумачког студија који је изнедрио неколико признатих глумаца, попут Небојше Дугалића.

На сцени краљевачког позоришта одиграо је више од 40 различитих представа у којима је био носилац улога. Играо је Недељковић Ђоку Проминцлу, Луку Лабана, Сава Оџачара, Каску, Сократа… Троструки је добитник Златне маске за најбоље глумачко остварење на Савезним фестивалима драмских аматера Југославије (Требиње 1986, Врање 1993. и 1994. године).

Уз то, у најуспешнијим годинама краљевачког позоришта био је и његов управник. Две деценије налазио се на челу Краљевачког позоришта и пресудно је утицао на његову поновну професионализацију.  Статус сталног члана глумачког ансамбла Краљевачког позоришта стекао је 2012. године, а три године касније одлази у заслужену пензију. Јубилеј, 50 година уметничког рада обележио је режијом представе „Професионалац“ у којој је играо насловну улогу Луке Лабана.

И данас, као пензионер, препознатљив је као хроничар Краљева са специфичним реторичким начином изражавања, и радо је виђен као наратор на многим књижевним вечерима или осталим свечаностима.

Оставите одговор