ВРЕМЕПЛОВ

МЕСТО КАФАНЕ ШКОЛУ

Kraljevski glasnik

У првом краљевачком недељнику „Краљевски гласник“ који је почео да излази 14.09.1933. године, у броју 6 од 19. октобра исте године, у рубрици “Наше село“ освануо је овај наслов испод којег је написано следеће:

На периферији нашег среза а на бановинском путу Краљево – Мрчајевци налази се село Тавник, које спада у доста сиромашна села. Сељани увиђају неопходну потребу за подизање једне основне школе. Због финансијске немогућности решили су, и од некадашње кафане у којој се сејао разврат и неморал створили су школу, коју сада похађа 150 ученика-ца. Нова општинска и школска управа, најбоља су гаранција да се створе моралне и материјалне могућности ради подизања нове планске школе.

У истој рубрици испод наслова „Напредно село“ спомиње се другачији пример из села Обрве, а у тексту пише следеће:

На десној моравској обали Краљево – Чачак у врло дивној и непрегледној равници налази се веома напредно и богато село Обрва. Сељани су врло бистри, активни и предузимљиви људи. У доба ове страшне и незапамћене привредне кризе, насупрот свима препрекама агилни сељани донели су једногласну одлуку да подигну у селу нову планску школу. Школа је већ сазидана и ускоро ће се покрити, али за довршење потребна су још велика материјална средства. Иницијативу за ову корисну замисао дали су господа: Драгиша Цогољевић учитељ, Милан Ерић, Радојко Јовандерић, Радисав Николић и др. од којих је Милан Ерић дао бесплатно плац за школу у величини око хектара приплодне земље.

Испод наслова „Пример за похвалу“ у истом броју „Краљевског гласника“, између осталог  написано је следеће:

Поред многобројних грађана који служе на част Рибници и околини, нарочито се истиче фамилија Савић, међу којима нарочито се одликује г. Момир Савић, индустријалац.  Г. Савић је човек необичног карактера, по свом темпераменту веома блага душа, који је највише дао на добротворне сврхе, од којих се истиче: подигао је спомен палим борцима из села Рибнице у вредности око 80.000 динара; поклонио је општинску зграду и довољан простор земљишта у вредности око 100.000 динара; највише припомогао за куповину школе, која га кошта око 20.000 динара.

Г. Савић је сада претседник и општине, који је изабран последњих избора апсолутном већином.

Оставите одговор