ЉУДИ

МАРЈЕТКА КАРБА

Краљево је на почетку Другог светског рата, иако и само у тешкој ситуацији, пружило уточиште бројним словеначким избеглицама. Тако је 2. јула 1941. године, организованим железничким путним транспортом из Словеније, са својим родитељима стигла у Краљево и млада Марјетка Карба, учитељица музике. Породица Карба је смештена у Губеревац где је Марјетка постала учитељица музике.

Марјетка је имала прелеп и школован глас и осећај за класичну музику. Она се ускоро надалеко прочула као сопран који има леп, богат и снажан глас. Популарна је постала и због тога што је одлично познавала и свирање на клавиру, хармонијуму и на хармоници. Због свог талента позивана је на различите државне свечаности и приредбе, да својим раскошним гласом или свирањем увелича славље. Често је одлазила за Крагујевац, Трстеник, Врњачку Бању, Крушевац и Београд да би певала српским домаћинима и Словенцима.

У Краљеву доживљава посебан и велики успех, где се и преселила да би свирала и певала у римокатоличкој Цркви светог архангела Михаела. Приликом службе се истицала својим прелепим гласом, а омиљена нумера јој је била Аве Мариа. Певала је и у словеначком певачком друштву у Краљеву, односно у квартету који су још чинили Цирил Веронек, Душан Трбојевић, Мирослав Чангаловић, који је касније постао чувени оперски певач.

На свој тридесети рођендан 10. августа 1944. године имала је посебно успешан наступ у Краљеву са Веронеком и Трбојевићем. Чангаловић је морао да напусти Краљево неколико дана пре наступа, јер је био партизански илегалац чију везу је открила окупаторска власт. У складу са ранијим договором, наступу су се придружили и чланови хора из Чачка, које је предводио Рајко Сикошек, Словенац из Марибора. Било је то поседње вече у Марјеткином младом животу.

Много деценија после те ноћи, која је започела величанственим концертом и наступом Марјетке, а окончане бомбардовањем, Душан Трбојевић се сећао:

– Марјетка је предивно певала Хацеову песму Кад младијах умрети на познате стихове Бранка Радичевића и молитву из Тоске. Ускоро смо се разишли својим кућама. У неко доба ноћи пробуди ме снажна светлост. Погледам кроз прозор и видим да је небо осветљено стотинама светлећих бомби. Истовремено зачух потмули звук авиона. Уместо да гађају Фабрику вагона и пругу, енглески и амерички авијатичари, наводно грешком су изручили свој убојити терет на насељени део Краљева. Међу погинулима била је и Марјетка. Својим предивним певањем на концерту, она као да је наговестила свој крај.

Марјеткино име је уклесано на споменику жртвама народноослободилачког рата у њеном родном Орможу.

Трипо Данило Спахић са портала Круг

Оставите одговор