МЕСТА

ЛЕПОТЕ ГОЧА

Goč

Масив ове, не само наше планинске лепотице, ушушкан је између Жељина и Столова, на размеђу краљевачке и врњачкобањске општине. На 30 км од Краљева, у сливу Гвоздачке реке где се налази и туристичко насеље, најлепши је и најшумовитији део ове планине, који је крајем педесетих година прошлог века, додељен Шумарском факултету из Београда за наставно, огледно и угледно добро.

Богатство комплекса „Гоч–Гвоздац” се огледа и у 173 регистрована извора питке воде. Ни један од њих, као ни вода која протиче овим подручјем, нису загађени, тако да их без страха жедни могу пити на изворима, али и на потоцима.

Гоч је по разноврсности биљног света једна од најбогатијих планина Балканског полуострва. Повољна клима и еколошки услови допринели су да на малој удаљености расту јоргован, храст китњак, бор, бреза, планински јавор. Овде је царство букве и јеле, чија стабла расту до 40 метара висине. Најстарија јела имала је око 350 годова. Мада се, како шумари кажу – шумском краљицом сматра буква чија се старост процењује на 250 година, пречника преко два метра и висине од 46 метра.

Захваљујући природним одликама, превасходно очувању биолошке разноврсности и шумским заједницама, као и лепоти предела, погодној клими, богатству река и створеним вредностима, овај део планине је проглашен за Специјални резерват природе „Гоч – Гвоздац”, како се наводи да би се:„ очувао велики диверзитет флоре – 715 биљних врста међу којима су од највећег значаја варијетет црног бора и ендемит Балканског полуострва планински јавор и бројне ендемичне, ретке и угрожене, међународно значајне биљне врсте, као и фауна коју чини 317 врста инсеката, 129 врста птица, 20 врста водоземаца и гмизаваца и 27 врста сисара међу којима су видра, хермелин, велики пух и ласица.”

Мештани су се побринули да називима потока Суви, Ћелави, Коњски, Бурмански, Тодоров, Кобасичарски, Росинац, Буковац, Раковац, (у којим се брчкају клен, кркуша, речни ракови, пастрмка) насмеју и заголицају машту. Неки од извора су добили спомен – чесме са лепо уређеним прилазима.

Централним делом краљевачке стране Гоча управља установа Дечије одмаралиште „Гоч“, где је поред хотела „Добре воде“ изграђен и модеран комплекс за смештај и боравак туриста. Ту су тениска игралишта, терени за кошарку, одбојку… Различитим бојама је обележено пет стаза за шетање различитих дужина. Најкраћа и најлакша жута стаза дуга је пет километара а најдужа црвена 18 км, која води до Црног врха (1543 м). Ове зиме се очекује да поново проради ски лифт на малој стази, па ће Гоч поново да посећују и скијаши.

Оставите одговор