ЉУДИ

КРАЉЕВЧАНИН ОСНОВАО ВАЛУТУ ДИНАР

Историјски гледано др Коста Цукић можда је један од најуспешнијих Краљевчана. Рођен је у тадашњемКарановцу 1826. године, и део је прве генерације српских студената који су се школовали на западу. Филозофију је завршио на Универзитету у Бечу, где је и докторирао. Паралелно је студирао и економију. Био је човек од поверења кнежева Милоша и Михаила Обреновића.

Као најбољи економиста којег је Србија тога времена имала, постављен је за министра финансија у влади Илије Гарашанина. Увео је систем опорезивања непокретности, основао Управу фондова и ударио темеље оснивању Народне банке Србије. Коста Цукић је увео ковање првог српског бакарног новца у новом веку те се он сматра оснивачем валуте динар. Он је и отац српске економије јер је написао први уџбеник “Народна економија” (1851). Подржао је кнеза Михаила у оснивању Народног позоришта, међу оснивачима је задужбине Илије Коларца, а директно је одобрио зајам капетан Миши Анастасијевићу за зидање чувеног Капетан Мишиног здања.

Био је члан делегације Србије на Берлинском конгресу 1878. године када је Србија стекла независност. Такође је био први амбасадор независне Србије у Бечу, где и умро 1879. године.

Оставите одговор