КУЛТУРА

КАШИКА ЉУБАВИ

Kašika ljubavi

Крајем седамдесетих година прошлог века, свака средња школа у Краљеву имала је бар по један рок бенд. Из гимназијског бенда „Наша ствар“ који је био победник средњошколских бендова на фестивалу у Књажевцу, настала је група „Кашика љубави“ коју је оснивао гитариста и вокал Слободан Бобан Николић. Прву поставу су још сачињавали: Слободан Немчевић Чопе – клавијатуре, Радомир Марић Ратке – бас и Зоран Маринковић Кизо – бубњеви. Ратке је потом отишао у бенд „Дивљи кестен“, а његово место је заузео Драган Ставрић Гаги, док је Киза на бубњевима заменио Здравко Лалић. Примат вокала у бенду добила је Љиљана Остојић.

Поред свирки на разним гитаријадама, најчешће оним које је „Лукс“ организовао поред „Дансинга“, са пуно ентузијазма и позитивне енергије „Кашика љубави“ одлучује да почетком осамдесетих објави сингл плочу. Демо снимке одрађују у студију Радио Краљева, а већ 1981. године сарајевски „Дискотон“ објављује винил издање са две нумере: Ја путујем и Новинарска патка. Продуценти сингл плоче били су Бата Костић и Лаза Ристовски, тон мајстор Раде Ерцеговац. „Кашика љубави“ је тако постао први краљевачки бенд који је објавио плочу.

Тих година су биле популарне ЛП плоче, па је и у великој кризи продаје синглова на тржишту продато нешто више од 5000 примерака првенца „Кашике љубави“. Врло брзо су њихове песме постале хитови на многим радио станицама.

Иначе, Бобан Николић, гитариста овог бенда је је 1977/78 године свирао у тада чувеном бенду „Силуете“ и још увек се радо сећа турнеје по Југославији и једног концерта на  стадиону ЈНА у Београду пред близу 70.000 људи. Због љубави према Краљеву, није прихватио ни позив Зелета Липоваче да се прикључи „Дивљим јагодама“.

Осамдесетих година чланови бенда почињу да одлазе на одслужење војног рока, па се „Кашика љубави“ распада. Бобан је после тога оформио групу „Луде године“ која је пуних двадесет година свирала комерцијалну музику по ресторанима и хотелима.

Оставите одговор