ЉУДИСПОРТ

КАКО СУ КИДНАПОВАЛИ ДИВЦА

Још када је те 1983. године из Пријепоља дошао у Краљево, Владе Дивац је својом висином и талентом одскакао од других кошаркаша из његове генерације. Леђном техником га је усавршавао Џиги, тадашњи легендарни капитен Слоге. То је уродило плодом, па је Дивац као седамнаестогодишњак у јесен 1985. године дебитовао за Слогу против тада моћне Црвене Звезде, и успео је да им убаци 27 поена.

Владе Дивац

Добро одигран јесењи део првенства довео је до тога да га је Ћосић уврстио у тим који је играо квалификације за Светско првенство у Шпанији 1986. године. Како се причало, водећи клубови оне Југославије отимали су се о Влада: отац му је наводно саветовао да иде у сарајевску Босну, медији су га селили у Звезду а он је завршио у Партизану. Како?

У лето 1986. године Црвена Звезда је већ постигла договор са Дивцем и прикључила га припремама на Копаонику. Како је Партизанов лоби био доста јак у Слоги, договорена је својеврсна „отмица“ Дивца. Пут Копаоника је пошло неколико првотимаца Слоге које је предводио Томислав Андрћ Џиги. Успели су да га убеде да се врати са њима у Краљево, па је Владе одмах после тога потписао за Партизан, за који је играо до 1989. године када је и почела његова НБА каријера (Лејкерси, Хорнетси, Кингси).

Ипак, играо је и за Црвену Звезду. Због штрајка НБА играча, Дивац је 1998. године потписао уговор са Црвеном звездом, како би јој помогао у Евролиги. Са њим у тиму, Црвена звезда је у Београду савладала потоњег првака Европе, литвански Жалгирис.

Оставите одговор