ЉУДИ

ЈЕДАН ЈЕ МАРКО

Из плејаде многих краљевачких професионалних музичара, Марко Цветковић се одваја у разноврсности свог деловања. Инструменталиста је на клавиру и клавијатурама (средњу музичку завршио у Краљеву, а вишу у Нишу), музички је продуцент и аранжер, власник је и директор музичког студија Вајт у Београду и организатор је многих музичких манифестација, нарочито у Краљеву. Логично, јер је то његов родни град.

Све је почело 2005. године када је као двадестдвогодишњак организовао на ибарском сплаву „Атос“, а наредне године у тада популарном краљевачком „Статусу“, хард рок свирке са миксом краљевачких рок музичара и својим колегама из Београда. Та идеја је прерасла у популарни фестивал „Hard rock session“ који је континуирано трајао до 2011. године, када је последњи пут одржан у оквиру тадашњег фестивала „Хепицентар“. Прошлог месеца, Марко је позвао краљевачке рокере који су свирали на крову зграде Дом друштвених организације у пројекту „Рок Вакцинација“. Симболични и јединствени музички догађај „RockVid19“ који је обележио крај ванредног стања изазваног панадемијом вируса Covid 19.

Марко се није задржао само на организацији оваквих музичких догађаја, већ је сваки довршио у видео постпродукцији. Тако, са сваке тачке на планети може на „Youtube“  да се погледа каква су се то рокерска чуда дешавала у Краљеву. А, захваљујући музици и Марко је обишао скоро читаву планету. Свирао је на концертима, клуб свиркама и фестивалима у: Америци, Канади, Аустралији, Швајцарској, Немачкој, Француској, Данској, Шведској, Аустрији, Великој Британији, Малти, Белгији, Луксембургу, Грчкој, у свим државама – бившим екс Ју републикама, Дубаију, Доминиканској Републици… Није још свирао у Африци, на Гренланду и Арктику. Није искључено да се и тамо негде појави, па да са Ескимима организује неки фестивал.

Поред рада у свом студију Вајт у Београду,  Марко Цветковић је од 2019. године музички директор Александре Пријовић, естрадне звезде у успону. Пре тога, био је шеф пратећег бенда Аци Лукасу. Добитник је музичко естрадне награде „Статус уметника“.

Ако изузмемо његову супругу и две ћеркице, највише воли рокенрол, Краљево и у том граду „Сиџу“. Од „Сиџе“ толико, а од Марка очекујемо нове музичке победе!

Оставите одговор