КУЛТУРА

ГРУПА ЈЕЖ

Маја 1975. године у Краљеву је основана група Јеж, коју су тада у првој постави сачињавали: Рацо (гитара), Предо (бас гитара), Брацо (бубањ) и Митке (вокал). Рацо Мијатовић каже да овај бенд није добио име по тада познатом хумористичко – сатиричном часопису „Јеж“, већ по једној лутки из његовог детињства, коју још увек чува и за коју је и данас емотивно везан.

Иако је данас из прве поставе активан само Радослав Мијатовић којег сви знају као Рацо Јеж, кроз ову групу су прошли бројни краљевачки музичари пратећи многе познате певаче забавне и народне музике. Прву „свирке“ су имали у Дому војске, а затим у Дансингу, на тада јединим местима у Краљеву где су се приређивале игранке (данас је популарније рећи, клубске свирке). Учествовали су 1978. године у Трстенику на гитаријади, где су у веома јакој конкуренцији освојили прво место, добивши највише гласова и жирија и публике. Захваљујући овом успеху, исте године су одржали и први солистички концерт у сали краљевачког позоришта, а у нашем граду су свирали као предгрупа Парном ваљку и Смаку.

 

 

Мијатовићи су свој радни век посветили музици. Његов отац Мишо је свирао трубу у џез оркестру 3+3, Рацо и данас свира и пева, а његова деца су се такође посветила музици. Владан је магистрирао на клавиру у Минхену и сада ради у Њу Јорку као професор и инструменталиста. Ћерка Вања је естрадна интерпретаторка Гранд продукције.

Оставите одговор