ЗАНИМЉИВО

ИЗБЕГАВАТИ РЕЧИ КОЈЕ СЕ РИМУЈУ

Нарочито у Краљеву важи правило да у комуникацији треба избегавати речи које се римују, посебно када се налазите у екипи оних који пажљиво слушају, и уз тражење да потврдите неку реч, налетите на „мину“. Кажу да је овакав вид шаљиве комуникације почео крајем седамдесетих година, а и данас је актуелан.

Својевремено кошаркаш Џиги, његов пријатељ Гиле и потписник овог текста, наводно се као препиру на такси станици испред Дома друштвених, да би присутни таксисти чули и „упецали“ се на гласну расправу која је била у овом фазону:

… у Задру!

… е није, него у Шибенику!

И тако у круг, у Задру… у Шибенику… у Задру, у Шибенику…, док таксисти не приђоше да прекрате гласну препирку, да потврде прави одговор. Питају о чему се ради? Ми, као изнервирани питамо таксисте:

У ком граду је онај Бегоња давио војника? У Задру или Шибенику?

Уз констатацију да ништа не знамо, таксисти у глас рекоше:

У Сплиту!

Када смо више пута од четворице присутних таксиста које смо добро познавали, добили потврдан одговор „у Сплиту“, уследила је наша рима:

Ухватите нас за киту!

Они занемели… Гледају нас са неверицом пар секунди. Онда се насмејаше уз констатацију да смо их насанкали, окренуше се и погнутих глава одоше ка својим возилима.

Врло брзо се Краљевом проширила ова анегдота, па је Сплит у било ком контексту послужио многима да насанкају своје другаре. Да не именујемо једног краљевачког музичара који је знао за фору, па је хтео да испадне паметан у друштву, и уместо „у Сплиту“ одговорио: „У оном граду поред Каштел Сућурца!“. Аутоматски је добио риму: „Налижеш ми се к..ца!“.

Због римовања у Краљеву треба посебно бити обазрив. Избегавајте речи: Раде, јер може да вас `ебе поред каде, или иза Ладе; Буренце, јер може да вам улети ку..нце; Никако се не правите паметни да знате да је стара раса овце поред Праменке била и Цигаја, јер ћете некога да ухватите за јаја… Бројеве два, седам и осам треба посебно избегавати, и никако се хвалити да волите да пливате уз помоћ пераја! Иако је популаран спорт, избегавајте да кажете да играте или гледате тенис… Никако не помињите да се аутобуска станица поред старог моста налази код дуда!

Драган Благојевић

Оставите одговор