ВРЕМЕПЛОВМЕСТАЧЛАНЦИ САРАДНИКА

ИСТОРИЈА САДАШЊЕ КАФАНЕ „СПОРТ“

Кафана Спорт на овом месту иза Дома војске се налази већ више од четврт века. Старији Краљевчани памте да је пре ње ту била кројачка радња. А још пре тога у истој згради од шездесетих до осамдесетих година прошлог века смењивале су се популарне кафане Косовски божур и Кнежева вечера.

Пре Другог светског рата у улици Кнеза Михаила (касније Чачанској и Танаска Рајића) са десне стране идући од трошарине (која је била отприлике на локацији Дома војске) па према Ратарској школи налазила се крчма Драгачево (тамо где је сада кафић 22) коју је водио Милован Томовић из Ласца. Милована је септембра 1941. године убила немачка патрола. Драгачево је касније водила његова супруга Миља. А у улици Војводе Степе број 1, преко пута Саборне цркве, на месту садашњег представништва Геталдуса, крчму под именом Добра срећа је 1933. године отворио Краљевчанин Драгољуб Димитријевић, кога су Немци стрељали октобра 1941. године. Кафана је после рата национализована.

Драгачево и Добру срећу овде помињемо због малог подсећања на историју старог Краљева и како би показали да је простор на коме се данас налази кафана Спорт одувек био као створен за кафану и науку о кафанама – кафанологију.

Ову кафану у краљевачкој Старој чаршији многи зову  „Код  Ане и Жане“.  Отвара се прва у граду, чим сване. За ранораниоце, случајне пролазнике и сталне госте међу којима су комшије, родитељи са децом, радници комуналних предузећа, поштари, пензионисани и запослени доктори, директори, адвокати, судије, војна лица, службеници, трговци, ватрогасци…

Атмосфера у кафани и у њеној башти је увек пријатна, домаћинска, старочаршијанска. Ту се не чује турбо-фолк музика и никада се није примио турбо-фолк разговор. Храну спрема врхунска куварица, само од свежих намирница у најсавременој кухињи. Сва пића која треба да се служе хладна – хладна су, а врело је све оно што такво треба да буде.

После Јеле у смену долазе њене ћерке. Жана, озбиљна као и сваки званични оснивач фирме, Ана, незванични али веома агилни портпарол кафане и најмлађа Маја, као помоћ у шанку. Син Раде, факултетски образован, води књиговодство кафане. Породица живи и ради сложно и по томе служи за пример не само угоститељима већ и целој краљевачкој чаршији.

ИнфоКраљево

Оставите одговор