МЕСТА

ИБАР БАШТА

Какво је то место било! Најлепше, а можда и најбоље у граду? Нарочито у летњем периоду. „Ибар башта“, омиљено место за дневне и вечерње изласке. У почетку са улаза из Чика Љубине наилазило се на фонтану. Половином осамдесетих је реновирана, са „камин салом“ и рестораном, пространом терасом и баштом… Стари улаз затворен, нови направљен са стазе из парка.

Било је то место где су свирали многи музички састави и соло интерпретатори. Слушали су се народњаци, забавњаци, џез, шлагери… Гости су уживали у музичком програму и разноврсној угоститељској понуди. “Ибар башта” имала је некада две веома лепо уређене сале са 140 столица и летњу башту са 600 столица. У зимском периоду тражило се место више у „Камин сали“, нарочито за новогодишње празнике. У летњем периоду, посебно викендом, тешко је било да се пронађе празна столица на отвореном простору.

Пре 30 година у том простору је суботом „Радио Краљево“ организовао разноврсне програме који су директно преношени радио таласима. Тај двогодишњи опус је назван „Лето у башти“, а водитељи Зоран Петровић и Драган Благојевић су уживо из „баште“ дочаравали атмосферу слушаоцима. Било је ту модних ревија, избора за Мис, тематских гастрономских и музичких дешавања уз естрадне звезде тог времена: Драган Стојнић, Цуне Гојковић, Уснија Реџепова, Снежана Савић, Екстра Нена, Снежана Бабић, Цеца Величковић, Милан Бабић…

Овим импозантним објектом у власништву Угоститељског предузећа „Србија“ у златно доба „Ибар баште“ управљао је Слобо Петровић, шеф сале био је Драган Лаки Лазаревић, а шефица кухиње била је Зорица Ивановић. Уз њу су кулинарске специјалитете припремале Снежана Терзић, Драгана Бињовић, Сава Тодић… Шанкерице: Дана Балтић, Марина Бајовић, Гордана Савић… и незаобилазни конобари: Кемо, Дуле Лекић, Бане Николов, Бошко Стејић, Срђан Ђекић, Зоран Стојановић, Драган Кекерић…

Када је 2006. године раскинута прва приватизација Угоститељског предузећа „Србија“, под сумњивим околностима је отуђена „Ибар башта“ за 228.000 евра, иако је тада на тржишту вредела најмање 700.000 евра! Овај објекат до данас не ради. Неколико краљевачких тајкуна су мењали власништво над овим простором, и права је штета што садашњи власник „Србија“ не може да управља „Баштом“.

Овај некадашњи симбол Краљева којим се град поносио, данас је руина и свакодневно пропада све више. Срећне генерације ће се сећати овог места на којем су се веселили, заљубљивали, уживали у целовечерњим концертима.

Драган Благојевић

Оставите одговор