ЉУДИ

ХРАБАР РАТНИК

Милош Стевановић је рођен 1879. године у селу Лађевцима код Краљева. По занимању је био земљорадник. Као ратник учествовао је у свим ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године.

У току ратовања више пута се истакао храброшћу. Одликован је Карађорђевом звездом са мачевима војничкога реда и другим одличјима за храброст и за заслуге а носио је и све четири споменице за ратове од 1912. до 1918. године.

Био је специјалиста за хватање противничких војника и довођење такозваних „живих језика“. Имао је ратну срећу јер ниједном није рањен. За све време ратовања припадао је Шумадијској дивизији која је, као и све друге дивизије, у току дугих ратова мењала армије под чијом се заставом борила. У току рата 1915. године у борби са Бугарима Милошу је погинуо рођени брат Радојко у 23. години.

Не зна се прави подвиг који је претходио додели Карађорђеве звезде са мачевима. По причању његових наследника и његових ратних другова један од следећа три догађаја или можда сва три заједно били су разлог да Милош Сретеновић добије највиши орден за личну храброст и пожртвовање на бојном пољу. Догађај први: претрчавање међупростора између српске и бугарске војске, хватање и привођење бугарског војника у своју јединицу, а све под јаком противничком ватром; догађај други: самоиницијативни упад с групом војника у непријатељску линију фронта и заробљавање непријатељског војника и догађај три: добровољно са два друга одлази и од непријатеља отима заставу.

Умро је 1949. године и сахрањен је у свом селу Лађевцима без икаквих војних почасти.

Оставите одговор