ЉУДИ

ГЕНИЈАЛАЦ

Млади Краљевчанин Душан Ђорђевић освојио је бројне награде на домаћим и светским такмичењима. Овенчан златним медаљама за своје знање из физике – пре четири годне најпре је одлучио да студира у Србији, потом за три године завршио основне студије физике на београдском Универзитету, а у протеклих годину дана мастер студије физике на Универзитету Оксфорд и, истовремено, на Универзитету у Београду.

Љубав према физици, открива нам Душан, јавила се већ када је у шестом разреду добио тај школски предмет. Већ тада му је, каже, било јасно да му се физика страшно допада. Уживао је радећи школске задатке, одмах почео и да се такмичи и да осваја награде за своје знање из физике.

– У седмом разреду сам полако постао свестан тога да је физика наука коју желим дубље да изучавам током свог живота. Наравно, то се потврдило тек у средњој школи, после које сам уписао Физички факултет Универзитета у Београду. Прве две године студија дао сам у року од годину дана, основне студије завршио за три године, а онда, паралелно уписао мастер студије и на свом факултету и на Универзитету Оксфорд – прича Душан који се радо одазвао да за Изазов Плу, омладинску редакцију портала Круг, прича о себи, физици и свом досадашњем академском и животном  искуству.

Он истиче да је након завршене средње школе имао солидно знање, па му током прве две године студија које је дао за једну годину није било толико тешко као што би се можда могло претпоставити када чујете да је неко завршио две године за једну са оценом 10.00. Признаје да јесте учио више од остале деце, али додаје да је „за неки већи успех то -неизбежно“. Учење му, каже, никада није представљало проблем, напротив!.Увек је уживао учећи, поготово физику коју обожава:

– Физика је наука која описује свет око нас, а ја сам изучавањем физике изучавао све што мене окружује. Није то као историја у којој бих морао да учим податке напамет и да „идем“ кроз разне ствари које су други људи већ смислили. Ја сам кроз физику откривао  свет, сазнавао сам како ствари функционишу, што је за мене јако узбудљиво и само по себи ме је терало да учим и напредујем.

Душану, ипак, никада није мањкало слободног времена за изласке и дружења, па је увек умео да се организује да погледа добру позоришну представу, оде на концерт, у провод са друштвом:

– Посвећивао сам више времена физици него неки просечан ученик или студент, али слободно време је јако битно за сваку индивидуу и без тога је немогуће остати сконцентрисан. Наравно да у животу умем да уживам као и  свака друга млада особа.

Врло је занимљив Душанов одговор на питање о разликама о студирања у Србији и у Великој Британији:

– Можда просечан становник Србије није свестан, али – млади у Србији јако су талентовани и дефинитивно изнад европског просека, ако не и светског! Конкретно, на Физичком факултету у Београду, а верујем и на осталим факултетима у Србији су јако талентовани и вредни људи. Нажалост, нема их пуно! Физички факултет има јако мали број студената и, нажалост, сваке године све мање младих га уписује. То је највећи проблем наших образовних установа, иако је кадар који ради на факултетима јако добар, као и могућности да напредујете и учите. Немамо довољно људи заинтересованих да изучавају физику, па се некако на крају испостави да та наука, можда је глупо рећи да полако умире, али дефинитивно не живи пуним животом. Са друге стране, у Енглеској, али и у бројним другим земљама то није случај. Код њих физика цвета, јер постоји огроман број студената. Конкретно, Универзитет у Оксфорду који је један од најпознатијих универзитета на свету, а на којем сам ја радио мастер студије постоји велики број студената који уписују физику. Ту долази и велики број студената из свих крајева света и сходно томе огромна је конкуренција која вас, наравно, тера да напредује и да дате свој максимум.

Откривајући своје даље планове, Душан нам прича да је завршио све обавезе на Универзитету Оксфорд и да сада само чека још резултате као потврду да је завршио мастер студије на Универзитету Оxфорд. Тренутно ради свој мастер рад на Физичком факултету Универзитета у Београду. Све ће завршити до септембра када планира да са завршена два мастера у октобру почне да ради докторат из физике у групи за гравитацију честица и поља на Београдском универзитету.

Портал Круг – Уна Дабић

Оставите одговор