ЉУДИ

ДУЛЕ

Док се претходни број Сиџе налазио у штампи, 20. јула 2021. године примило смо вест да је преминуо Душан Стојић, дугогодишњи дописник „Вечерњих новости“ из Краљева у пензији, песник, музичар и један од оснивача краљевачког Књижевног клуба и традиционалног Жичког духовног сабора „Преображење“.

У свет новинарства Стојић је ушао 1969. године као хонорарни сарадник локалних „Ибарских новости“, Радио Краљева и Радио Врњачке Бање. Новинарски позив одвео га је потом у Фабрику вагона где од 1973. до 1988. ради на пословима информисања у листу „Наша фабрика“ чији је био и уредник.

Преласком у „Вечерње новости“ крајем осдамдесетих година прошлог века Стојић израста у непристрасног хроничара политичких, економских и свих других друштвених збивања на подручју Краљева и Рашке области у целини што га је заслужено сврстсало и међу најистакнутије дописнике нашег листа из целе Југославије. Као одани војник „Новости“ и не бирајући радне задатке, почетком деведесетих пуна три месеца је извештавао са вуковарског ратишта све док ратни сукоби у источној Славонији нису окончани.

Несебично дајући целог себе, своју професију свакодневно је обављао несмањеним ентузијазмом и жаром све до пензионисања 2014. године. За свој новинарски и друштвени рад добио је низ признања и награда међу којима су – Награда за животно дело Удружења новинара Србије и Црне Горе, Награда „Новости“ за животно дело „Слободан Глумац“, Награда УНС „Милан Жегарац“, Новембарска награда општине Краљево за рад у култури и књижевно стваралаштво, Октобарска награда града Краљева и многе друге. Осим новинарских, дугачак је списак и Стојићевих признања за збирке песама „Распоред часова“ и „Лични опис“ међу којима је и Годишња награда Књижевног клуба Краљево 2014. године за рукопис „Глагол“.

Оставите одговор