ЉУДИ

ДЕЈАН АЛЕКСИЋ

Краљевчанин Дејан Алексић (1972), песник, драмски писац, и књижевни стваралац за децу, бисер је нашег града.  Дипломирао на Одсеку за српску књижевност и језик у Новом Саду. Објавио је девет песничких књига и двадесет књига за децу, за које је добио скоро сва признања и књижевне награде: „Змајева награда“ Матице Српске, “Меша Селимовић“, “Бранко Миљковић“, Награда САНУ из Фонда “Бранко Ћопић“, Просветина награда, Бранкова награда, награде Сајма књига у Београду “Раде Обреновић” и “Плави чуперак”, међународне награде “Мали принц”, “Матићев шал“, “Ристо Ратковић“, „Васко Попа“, “Борислав Пекић”… Дејан Алексић је и двоструки добитник награде “Политикин забавник”, а о овом часопису који траје још од 1939. године, каже:

„За мене је, рецимо, Политикин Забавник био и остао чудо. Није ми било више од пет-шест година кад сам са својим другом, имењаком, у његовој шупи открио шкрињу пуну стрипова и разних часописа. Припадала је његовом доста старијем брату. Било је то право благо, а до њега је водила истинска пустоловина. Улазили смо криомице у мемљиву дашчару и за собом опрезно затварали шкрипава врата. Како још нисмо били вешти у читању, сатима смо, шћућурени у полутами, прелиставали брдо шарених хартија тражећи занимљиве слике. Било је ту свега у свачега: спортских журнала, албума са сличицама, аутомобилских ревија… Нама су, наравно, најдражи били стрипови. Наша тајна похођења малене шупе трајала су данима, недељама. Брат мога друга сигурно би се љутио кад би сазнао да претурамо по његовој литератури, а тај ризик да будемо откривени само је јачао неодољивост пустоловине…

Понекад ми се чини да нам је то највећа дужност: да се очувамо у способности да препознајемо чуда око себе. У свету, оваквом какав јесте, то бива све теже, па је тај племенити задатак све захтевнији. Срећом, нисмо у том послу усамљени. Понекад су ту пријатељи, најчешће породица, али највећа помоћ стиже из давних дана детињства, као ехо и сенка првих чуда која су нас зачарала у освит живота. Једно од њих, како већ поменух, за мене је Забавник. Кад год узмем нови број, осетим пријатну дрхтавицу од узбуђења, као онда, у оној трошној и мрачној шупи, поред шкриње пуне стрипова и часописа“.

Члан је Српског књижевног друштва. Живи у Краљеву. Ради као главни и одговорни уредник у издавачкој делатности Библиотеке.

Оставите одговор