ВРЕМЕПЛОВ

ДАНСКИ КРАЉЕВСКИ ВОЗ

Краљевачки железнички чвор, шездесетих и седамдесетих година прошлог века, био је трећи по величини у бившој Југославији. Сваки пети грађанин био је запослен у Железници, а данас кроз Краљево ретко пролазе возови. Они старији суграђани, још памте „Дански краљевски воз”.

Овај воз, симбол једног времена (у локалном говору у Краљеву назван  је „дански“), из Краљева, преко Крагујевца и Лапова, стизао је у Београд, а враћао се преко Сталаћа, Крушевца и Врњачке Бање до Краљева, правећи тако круг. Био је идеалан за све житеље овог региона, па се и данас помиње, уз жаљење што је укинут. Скоро да није било студента који је овим возом путовао до Београда, или се враћао у Краљево. Често су га опседали и навијачи када се играла нека важна фудбалска или кошаркашка утакмица у Београду. Чувени воз за Краљево прославио је, у телевизијској серији Музиканти, хармоникаш Лепи Цане, дајући име дневном возу за Краљево – Дански краљевски воз. Тај воз више пута је коришћен за снимање филмова, и као такав овековечен. Касније је био познат као „кружни воз”.

Скоро редовно су све кабине у возу биле препуне, па су многи морали да стоје у ходницима. Срећници су могли да заузму место у бифеу, где се уз пиво некако лакше подносило то клацкање. Често се дуго стајало у Великој Плани или Лапову, чекајући „укрштање“ неког битнјег воза са међународних линија. Знало је да се отегне то путовање до Београда, или обратно, до Краљева. Било је и мистериозних застоја, без објашњења и за путнике логичних разлога, који су понекад трајали сатима, што је многе стављало у искушење да изађу и путовање наставе пешице. Често нисмо били задовољни ни брзином којом нас локомотива вуче према одредишту, али „дански краљевски воз“ са све путника имао је посебан шарм. Увек је стизао у Београд или Краљево, али врло ретко на време по реду вожње. Можда је због дужине путовања, печено пиле било незаобилазан декор у купеима.

Данас од Краљева ка Београду железницом ретко ко иде, јер је преспора, непоуздана и неудобна. По званичном реду вожње путује се 4 сата и 30 минута, ако нема непредвиђених застоја. Подсетимо се да је први моторни воз на релацији Београд – Краљево почетком шесдесетих година стигао за 3 сата и 15 минута.

Оставите одговор