ЗАНИМЉИВО

ЧУДНА КАЗНА ЗА ПАД СА БИЦИКЛЕ

Почетком 2008. године у Краљеву и широм Србије се препричавао догађај извесног Драгомира, стражара у краљевачкој ,,Чистоћи”. Њему је изречена казна од 8.000 динара због ,,саобраћајног удеса изазваног неприлагођеном брзином приликом вожње бицикла”. Наиме, враћајући се из посете пријатељу, у једном тренутку је прикочио на путу на коме је било песка, бицикл је проклизао, Драгомир је пао и, ударивши у ивичњак, повредио ребра. Из Службе хитне помоћи, где је отишао на преглед, обавестили су полицију о „саобраћајном удесу”.

Убрзо је дошао полицајац, којем је Драгомир све детаљно испричао. Ни на крај памети му није било да је  ишта крив пред законом. Никог осим себе није повредио, нити угрозио, јер ниједног возила на пушкомет није било на том путу кроз село Сирчу. Грдно  се запрепастио када је добио позив од судије за прекршаје, а поготово кад је убрзо после стигло и решење о казни која је била већа од половине његове плате. Како није имао пара да казну плати, јер је плата стражара петнаестак хиљада динара, супруга му је остала без посла, а започео је и градњу куће, чврсто је решио да узме годишњи одмор и да, уместо плаћања, 16 дана ,,одлежи” у затвору.

Тада је овом случају писала „Политика“, па је  много читалаца дало што моралну подршку Драгомиру, што осудило одлуку прекршајног судије, што понудило бесплатну правну помоћ… На Драгомирову срећу, другостепени орган – Веће за прекршаје је преиначило првобитну новчану казну у опомену.

Оставите одговор