ВРЕМЕПЛОВ

ЦРНИ БОР ПАМТИ ЦРНЕ ДАНЕ

Краљевачка чаршија са тргом од 1990. године има статус културног добра које је заштићено као просторна културно-историјска целина. На тргу је један црни бор који памти црне дане Другог светског рата. Он се сада опасно нагиње према баштама оближњих кафића.

Готово свакодневно пролазимо централним краљевачким тргом и зачудо да смо тек након једног узгредног разговора обратили пажњу – бор се заиста нагнуо под опасним углом.

Црни бор може имати животни век и до 500 година. Проверавали смо, црни бор у центру Краљева није заштићен као споменик природе ботаничког карактера. Има мишљења да је бор заштићен као део заштићене краљевачке чаршије са тргом.

Незванично се прича како су Немци за веме Другог светског рата на овом бору вешали Краљевчане, те да је то прави разлог што се сеча бора не одобрава. Они који верују у истинитост ове приче показују на једну металну куку заковану у стабло. Међу њима је и Нецо Цвијовић, глумац овдашњи који одлучно демантује верзију да је кука закована за потребе снимања ма ког филма у Краљеву јер је играо у свим тим филмовима.

Поузданих доказа нема. У нашем Музеју, Историјском архиву, Заводу за заштиту споменика културе нема података да су Немци наш црни бор користили као вешала. Нема забележених сећања очевидаца (усмена историја), а међу преживелим осамдесетогодишњацима тешко је сада наћи сведоке очевице. Можда тако у сенци масовног стрељања из октобра 1941. године у колективном памћењу не остану сви појединачни злочини окупатора.

На старим фотографијама централног краљевачког трга лако се препознаје наш црни бор док је још био млад. Тек на једној од њих види се застрашујући призор вешања на вешалима која су Немци подигли између споменика и бора. Тако, ето црни бор свакако памти наше црне дане.

ИнфоКраљево

Оставите одговор