ЗАНИМЉИВО

БИО У ОТЕТОМ АВИОНУ

О нашем глумцу Марку Николићу и његовом почетку каријере у Краљеву, писали смо у Сиџи бр.5. Вероватно мали број људи зна да је Гига Моравац, како га већина памти по улози из серије „Бољи живот“, био жртва отмичара авиона.

Наиме, 26. септембра 1981. године, фудбалери титоградске Будућности укрцали су се на ЈАТ-ов авион за Београд, јер их је чекала првенствена утакмица у Новом Саду против домаће Војводине. Авион је полетео из Титограда и слетео у Дубровник, да би покупио још неколико путника. Чим се авион одвојио од тла и упутио ка Београду, устала су тројица младића и почела да вичу, витлају пиштољима и ножевима, псују и прете свакоме ко се буде померио. У отетом “Боингу 727” било је 98 путника и осам чланова посаде.

„Поред Жарка Лаушевића и Мише Јанкетића, био је ту и Рајко Клемецки, асистент камере, он је једини повређени, пошто је он кад смо скочили с крила повредио пету у целој операцији бежања. И био је и Шијанов отац и његов ратни друг, носиоци споменице, који су организовали читаво то бекство. Тај отмичар Јелић, он је из Бјеловара, хтео је да отме авион да би скренуо пажњу на лош положај Срба у Хрватској“, својевремено је причао Марко Николић.

Отмичари су наредили капетану да уместо ка Београду, авион усмери ка југу Италије. Циљ им је био да на неком од аеродрома ослободе путнике и са посадом и резервоарима пуним горива наставе лет ка Јоханезбургу. Пилоти су искористили тренутак непажње терориста и послали информацију да је авион отет. Ускоро су све контроле лета не само у Југославији сазнале шта се дешава. Отмичари су се предомислили изнад територије Италије и пилоту наредили да лети ка Израелу. Израелци су, међутим, забранили улазак у свој ваздушни простор, запретивши да ће оборити авион. Тако су отмичари још једном променили план и одлучили да се лети на Кипар.

Глумац је испричао и да су отмичари пилоту ставили нож под грло и наредили путницима из првих пет редова да седну позади.

„Пошто су путници из првих редова отишли позади, тако је испало да сам ја сад у првом реду, што није било пријатно нимало. Тај осећај да си отет… а како си отет кад седиш мирно, није ти ништа, нико те није био, дирао…“, присетио се тада Николић.

Авион је у зору слетео на аеродром у Ларнаки. Путници су на аеродрому успели да побегну отмичарима, тако што су изазвали пожар у авиону. Док је авион мировао на аеродрому, један играч је запалио новине у тоалету и почео је да куља дим. Неко је повикао “Пожар!”, што је изазвало општу пометњу. То је искористио голгетер Будућности Жарко Вукчевић и отворио врата авиона…

Оставите одговор