ВРЕМЕПЛОВ

БИЦИКЛАМА ДО БЕРЛИНА

Остало је забележено да су први краљевачки олимпијци, бициклисти Делета Нишавић и Стојан Стојић. Занимљиво је да су њих двојица добили медаље 1936. године на Олимпијади у Берлину, а да нису били чланови олимпијске репрезентације Краљевине Југославије! Шта се и како се десило?

Иако су Деле и Стојан годину дана пре Олимпијаде возили чувени „Tour de France“, нису позвани у репрезентативну селекцију за Олимијске игре у Берлину. Њих двојица су били дугопругаши, а по незваничним информацијама у Берлину су се возиле кратке брзинске трке, па је вероватно то био разлог да не буду у саставу репрезентације. Ипак, Деле и Стојан одлучују да направе јединствен подухват, да се самоиницијативно домогну Берлина.

Двојица југословенских бициклиста на путовању „Олимпија-Берлин” 3075 км, добитници бронзане медаље на Олимпијади у Берлину 1936. год., сада на студијском путовању кроз Немачку.

Бициклама, на пут дуг 3075 км полазе симболично из грчке Олимпије, одакле традиционално креће и олимпијска бакља. Незванично су и носили олимпијску бакљу маршутом кроз Србију, или били у њеној пратњи… Бициклама настављају пут преко Будимпеште, Беча и Прага до Берлина. Као што се види на фотографији, за овај подухват су од немачког Олимпијског комитета добили медаље и плакету. Није познато да ли су се такмичили, ван конкуренције. Домаћини Олимпијаде у Берлину су одштампали разгледнице њих двојице на бициклама са циљем да их Деле и Стојан продају, како би финансирали свој повратак до Краљева. Једна немачка фирма је Делета наградила повратном картом за Америку, али је он тај поклон уступио Стојану.

По повратку у Југославију, Деле одлази у Београд где учи посластичарски занат. Непосредно пред Други рат отвара посластичарнице у Нишкој Бањи и у Подгори код Макарске. У Нишкој Бањи остаје да живи до краја свог живота 1980. године.

За разлику од Делета, Стојана је у Краљеву сачекала трагична судбина. Стрељан је 14. октобра 1941. године, а да му нису помогли медаља и фотографије из Берлина.

Потомци Стојана Стојића – Владимир Јакић и Делета Нишавића – Лазар Нишавић, вредно раде на прикупљању свих релевантних података и фотографија како би у блиској будућности мултимедијалним приказом презентирали заокружену причу о двојици првих краљевчачких олимпијаца. Сиџа ће са задовољством да пропрати тај догађај и да благовремено обавести своје читаоце и чланове групе.

Драган Благојевић

Оставите одговор