ВРЕМЕПЛОВ

ЗАДУЖБИНА ЖИВКЕ ЂОКИЋ

Црвени крст у Карановцу основан је 1876. године. У раду ове организације, поред бројних племенитих личности, значајно место заузимају задужбинари Живка и Љубисав Ђокић.

Љубисав Ђокић је био краљевачки трговац мешовитом робом у периоду између два светскарата. Живка, која је завршила Женску занатску школу, супругу је помагала у послу, старајући се о финансијама. Уочи Другог светског рата имали су неколико кућа са становима у граду које су издавали под кирију, као и више земљишних парцела у околним селима. Нису имали деце. Живка Ђокић је од 1934. учествовала у раду Женског хришћанског покрета у Краљеву, чија је главна активност била збрињавање сиромашне деце у сарадњи са Црвеним крстом Краљево. Током Другог светског рата помагала је рад Дечјег хранилишта у Матарушкој Бањи.

По завршетку рата, у првом таласу национализације, Ђокићима је национализован већи део имовине. Остала им је кућа са двориштем у Улици цара Лазара бр. 19, коју је Живка Ђокић 1958. поклонила тадашњем Среском одбору Црвеног крста Краљево и Општинском одбору Црвеног крста. Саграђена тридесетих година прошлог века, са елементима архитектуре модерне, кућа је препознатљива по хоризонталној декорацији, која заузима уличну и део дворишне фасаде, у висини прозора.

Упркос жељи задужбинарке, Комисија за национализацију НОО Краљево је 1959. донела решење о национализацији куће Ђокића. Локалне власти одлучиле су да ту настане две породице. Рад Црвеног крста Краљево одвијао се у просторијама Дома друштвених организација Краљево све до средине седамдесетих година, када се сели у задужбину Живке Ђокић, са могућношћу коришћења само дела куће.

На захтев Општинске организације Црвеног крста Краљево 1993. укинуто је решење Комисије за национализацију бившег НОО Краљево из 1959. Тек 2008, тачно пола века после добијања куће на поклон, након селидбе станара, Црвени крст Краљево коначно стиче могућност коришћења читаве куће. Захваљујући значајној донацији јапанске владе почетком 2012, започета је адаптација дела куће како би се простор прилагодио потребама ове хуманитарне организације.

Живка Ђокић је преминула 21. новембра 1970, не доживевши да види испуњење своје ктиторске жеље. Пре смрти, разочарана непоштовањем свог завештања, одлучила је да неколико земљишних парцела у Жичи и Сијаћем пољу, уместо Црвеном крсту Краљево, поклони основној школи у Матаругама, одакле је пореклом био њен супруг, за оснивање фонда из кога ће се на Видовадан одлични ученици награђивати књигама.

Мирјана Савић, из књиге Даривање и задужбинарство

Оставите одговор