ЗАНИМЉИВО

ВРАТА КОРЗОА

Тридесетих година прошлог века на централном краљевачком тргу, на месту данашњег маркета Идеа, радила је кафана Корзо. Кафану Корзо држао је Светозар – Тоза Живковић (отац Предрага Живковића Тозовца) од 1933. до 1938. године. Тоза је узео у закуп кафану Империјал од Драгослава Антоновића – Цинцара. Локал кафане уређује у савременом стилу, по свом укусу. У овоме му је помагао стриц Светозар Живковић, познати краљевачки књижарски трговац. Уређеном локалу даје нови назив Корзо. Кафана је добила назив по томе што је поред ње у вечерњим сатима пролазио краљевачки корзо. Локал је био простран, са 15 столова. Кафана је била позната по добром роштиљу. У пословима вођења кафане Този је помагала супруга Будимка – Буда. У кафани је радила послуга са два келнера, куварицом и кафе – куваром.

Ова кафана је уживала велики углед међу гостима. Имала је своје сталне госте. Пре подне трговци и занатлије из центра вароши навраћали су на јутарњу кафу и ту читали новине. После подне и увече у кафану су навраћали млађи гости да чују лепу музику и Тозу како свира на хармоници и пева. Због ових гостију многи су кафану називали „момачка кафана“.

Занимљиво је да се улазна врата некадашње кафане Корзо данас налазе у Ковачима на кући покојног Миљка Пандрца, који је својевремено водио радњу Борац из Травника. Та трговина дечје опреме и играчака налазила се у близини хотела Турист.

Оставите одговор