ЉУДИ

ВЕЛИКИ ДОКТОР

Краљево је изнедрило многе признате лекаре и специјалисте, али по мишљењу многих, један од најбољих је био Проф. др Милош Јанићијевић Миша. Рођен је 1947. године у Врби, од оца Александра и мајке Ружице Вучинић. Гимназију је завршио у Краљеву, а дипломирао је на Медицинском факултету у Београду 1973. године.

Био је редовни професор Медицинског факултета у Београду и директор Института за неуро-хирургију Клиничког центра Србије. Објавио је укупно 265 публикација из области неурохирургије. Остаће познат по увођењу ревулуционарних метода у медицини, попут микрохируршког поступка у операцијама глиома мозга. Увео је и директну електрокортико-стимулацију у операцијама тумора локализованих у функционалним зонама мозга.

Племенито срце великог човека и лекара, педагога, хуманисте и патриоте, прерано је престало да куца 28. априла 2007. године у најплоднијим годинама свога живота и рада и сахрањен је у Алеји заслужних грађана у Београду.

Они који су га ближе познавали знали су да је волео цигарете, и због тога је имао констатацију „да непушачи умиру са чистим плућима“. Био је и велики визионар, па је предвидео да ће због лоших услова рада и ниског стандарда, велики број лекара напуштати Србију, поткрепљујући речима: “Доћи ће време, ја то нећу доживети, лечиће вас студенти медицине“.

И данас се многи сећају Мише уз дужно поштовање његове стручности, несебичности и човечности. Сачувао је животе многих, а посебно је знао да помаже Краљевчане којима је његова помоћ била потребна. Несебично је преносио знање млађим лекарима, а данас захваљујући и Миши, признати неурохирурзи из Краљева су Владо Јовановић и Драган Савић. И Мишин син Александар Јанићијевић постаје прави наследник свога оца.

Оставите одговор