ВРЕМЕПЛОВ

ВАТРОГАСЦИ НАСАМАРИЛИ НЕМЦЕ

Краљево у септембру 1941. године није била нимало спокојно. Изван града су допирали звуци пуцњаве, који су били све учесталији, па су предузимане опсежније мере безбедности. Мост на реци Ибар је имао двоструку стражу, појачано је присуство војника у граду и контроле су биле чешће. Међутим, ни ове појачане мере безбедности нису спречиле младе ватрогасце да остваре свој план. Двадесет седмог септембра тачно у подне, 17 чланова (у неким изворима се помиње бројка од петнаест) ватрогасне чете се окупило испред Ватрогасног дома. Обучени у свечане униформе, испод којих су обукли још једно одело, кренули су улицама Краљева уз пратњу музике, сместивши у шупљинама инструмената ручне бомбе. Парадним кораком су се упутили ка мосту и на опште изненађење немачке страже засвирали су познату немачку песму „Лили Марлен”, што код стражара није изазвало нимало сумње. Они су им само салутирали и пропустили их са друге стране. Недалеко од моста чекала су их кола са Лазом Јовановићем – Ћифтом и гимназијалцем Јовом Николајевићем, који су их одвезли до Краљевачког партизанског одреда. Комадант града је побеснео када је сазнао како су стражари насамарени, али је пристао да се оснује нова ватрогасна чета уз гаранцију да „оваквих свињарија” неће више бити.

Данас 27. септембар као свој дан славе сви добровољни ватрогасци Србије. Централна Србија има око 70.000 добровољних ватрогасаца, а Краљеву има више од 300 активних. Друштво добровољних ватрогасаца Краљева основано је 1. јануара 1933. (тада само као чета, друштво постаје пет година касније). У почетку им је седиште било у краљевачкој Чика Љубиној улици у старој електричној централи, а већ више од пола века налазе се на данашњој адеси у Улици Војводе Степе.

Херојски чин младих ватрогасаца је послужио као инспирација за играни филм „Оркестар једне младости” снимљен 1985. године у режији Светислава Павловића, у коме су играле велике звезде југословенског филма, попут Љубише Самарџића.

Ово су имена храбрих ватрогасаца и музичара: Бранко Насаканда – капелник, Мирко Белобрк, Милорад Миловановић, Славољуб Мирковић, Драгољуб Моравчић, Владимир Петровић, Милосав Спасојевић, Миливоје Вујовић, Божидар Вукомановић, Бранислав Вукомановић, Милорад Педовић, Петар Петровић, Јанко Ћурчић, Јурица Иван, Славољуб Петровић, Рајко Стојановић, Никола Ђоковић.

Коришћени делови текста са портала Круг

Оставите одговор