МЕСТА

ШКОЛА У ВРДИЛИМА

 

Основна школа у Врдилима је једна од најстаријих школа на територији општине Краљево и једна од најстаријих школа у Србији. У својој књизи „Путешествије по Србији“ Јоаким Вујић пре више од 19 деценија пише о својим утисцима о Врдилима.

Ту је и једна мала од тврдог камена сазидана црква а недалеко од ове црквице јесте и једна лепа школа. Поред школе је била коњушница, шупа за дрва и учитељски станови које су користиле учитељице Љупка Пешић, Нада Чукаловић и њен муж Младен, учитељ. Најстарија учитељица је била Богиња Вуковић, али она је живела у својој кући у Врдилима. Према документацији школа је подигнута 1819. године када су Врдила имала свега 94 поресеке главе. Мештани Врдила су у то време били познати произвођачи воћа, највише крушака караманки.

Школа у Врдилима је 1969 године обележила је 150 година постојања и у том тренутку бројала је 60 ученика, док је школа у Конареву исте године прослављала 40 година постојања а њу је похадјало ни мање ни више него 700 ђака. Данас школа у Врдилима је истурено одељење матичне школе „Јован Дучић“ из Роћевића.

 

Пирло Веронесе

Оставите одговор