МЕСТА

САВИНА (САВОВА) ВОДА

Savina, Savova voda

Испод Црног врха (1543 м) у Драгосињцима на извору Савина вода налази се споменик посвећен трагично настрадалом  Александру Карађорђевићу. Подигнут је 1935. године, захваљујући прилозима мештана.

Од времена када је пре осам векова овуда Свети Сава пролазио и вековима касније, када је ово свето место било тако рећи неприступачно, да би га деценијама уназад по традицији одржавала и уређивала породица Мијатовић, сада су Савине воде добиле сасвим другачији и лепши изглед. Додуше, пут до Савиних вода је из правца Краљева асфалтиран само до најближих кућа светом месту, а два последња километра су макадмски коловоз и даље „лакшим“ колима тешко проходан.

Народ казује да је свети Сава, пошто је дошао из Жиче у Грачац, рекао за Драгосинце: “Драгосинци, моји синци”, а за Отроке “Отроци, оци моји”. Са друге стране, име Драгосинци као да је изведено од Драгосин (румунски Драксин), али народ не зна ништа о томе. У светостефанској хрисовуљи забележен је и Драгосин, Влах из катуна Урсуловца кога је краљ Милутин послао својој задужбини манастиру Св. Стевана у Бањској.

У самој долини поред планинског потока изграђене су лепе приступне стазе и мостићи, а плато испред савиних вода проширен, бетониран и поплочан, извори, чесме и споменици су лепо уређени. Због тога је Савина вода у Драгосињцима, ушушкана у дебелој хладовини, постало идеално место за излет или пешачку туру.

Оставите одговор