ЉУДИ

ПЕШО

Чувени Пешо Циганин, легендарни лик из Краљева често је својим ћеманетом забављао госте по кафанама, највише у Клефишу. Најчешће је свирао виолину, али му није био стран ни контрабас. Запију се гости, па почну да закерају…

– Умеш ли, Пешане, „Травијату“?

– Травијата, Травијата, карала те мајка, карала те мајка…

– `ајде Пешо сад` Бахову „Фугу“!

– Бахова је фуга преголемааа…

Приликом снимања филма „Црвена земља“ 1975. године у Краљеву, Пешо је од редитеља Торија Јанковића добио једну споредну улогу (на фотографији је Пешо на снимању филма). Када су га питали како је било на снимању, он као из топа каже: „Све било лепо, три пута ме стрељали!“.

У паузама снимања филма забављао је  бројну глумачку екипу: Гидру, Љубишу, Бата, Бурдуша… Пешо прво попије ракију коју је сам крстио у Гробарку (некадашња Манастирка краљевачког Винара), па пре него што узме виолину каже глумцима: Од тешки` ствари свирам „Тешко ми је заборавт тебе“, а од лаки` ствари „Лакше, лакше мој коњићу бели“!.

Од Пеша и његове жене Даре, остало је доста потомака. Био је омиљен лик у Краљеву, и сви су га са задовољством поздрављали. Ако га неко пита како му је жена Дара, он је знао да одговори: „Добро је… поздравља те и каже да јој пошаљеш педесет банке да рапортира (абортира)!“.

Оставите одговор