МЕСТА

ПЕЛИВАН

Pelivan

Верујемо да нема карљевчанина који није у најстаријој и најпознатијој посластичарници у граду појео жито, сутлијаш, баклаву, кремпиту… уз лимунаду или бозу, или неко од пецива уз јогурт или кисело млеко. Старији ово место зову „Код Мусе“, а млађи како и пише не радњи – „Пеливан“.

Све је почело 1948. године када су Горанци из села Враниште на Шар планини, браћа Ашими: Максут, Селман (касније се преселио у Ушће и тамо отворио посластичарницу) дошли у Краљево и отворили радњу „Јадран“. Налазила се негде на половини Омладинске улице, али је као и остале, срушена због градње низа зграда на том делу главне улице 1965. године. Максут је брзо реаговао и 1954. године купио нови локал који је и данас на истом месту. Назвао га је „Пеливан“ (у преводу означава специфичног народног рвача). Када се осамосталио, позвао је брата Мусу који је радио као лучки радник у Пули, да му се придружи.

И данас „Пеливан“ функционише као породичан посао. После Максутове смрти 1975. године радњу преузимају да воде његови синови Шефкија, Бакија и Хашим, а када је 1980. године умро Муса, његов син Синан-Ћиро им се придружује у вођењу посла. Ову радњу данас води трећа генерација фамилије Ашими, и полако у посао уводе и своју децу. Занимљиво је да су се њихови претци пре Другог светског рата овим послом бавили у бугарском граду Плевен, али их је судбина живота довела у Краљево.

Неки, касније познати краљевачки посластичари попут Ђорђија (посластичарница „Нада“) и Сава (посластичарница „Браћа Спасић“) су учили занат код Максута и Мусе. Иначе, њихов брат Арун је био главни посластичар у чувеном хотелу „Термал“.

И после седамдесет три године постојања, породична традиција се одржава. „Пеливан“ је био и остао један од симбола Краљева. Многи наши суграђани који живе и раде широм планете, када се врате у свој завичај обавезно посете и „Пеливан“, не само због квалитетних производа, већ и због носталгије и сећања на нека лепша времена.

One thought on “ПЕЛИВАН

Оставите одговор