ЉУДИ

НЕНАДОВА СОНАТА

Амерички џез гитариста Лари Коријел изградио је сопствени стил који је био својствен у сваком музичком жанру. Имао је фантастичну технику, речју, мајстор гитаре. Инспирисан делима класичних композитора, снимио је и више албума са сопственим тумачењима класичних композиција као што су Посвећење пролећа и Петушка Стравинског, Вивалдијева Годишња доба и многа друга. Наступао је са највећим именима џеза од Мајлса Мејвиса, Елвина Џоунса Џими Смита до Пака де Лусије, Џона Меклохлна Чик Корије и Гари Бартона.

Са овим великаном имао је част да сарађује и буде пријатељ краљевчанин Ненад Стефановић, професор гитаре у нашој музичкој школи „Стеван Мокрањац“. Све је почело случајно на „Нишвилу“ те 2007. године док је Ненад био студент на музичкој академији у Нишу, коју је успешно завршио са највећим оценама. Тада је Коријел дао Ненаду да погледа једну партитуру из „Посвећења пролећа“. Сећа се да је целу ноћ провео уз ту партитуру, и када је сутрадан пред Ларијем одсвирао, легендарни гитариста га је позвао да сарађују. Наредне године је за њега написао и сонату за дипломски испит под називом „Ненадова соната“.

После вишегодишњих контаката, Ненад одлази у немачки град Бургхаузен да се поново види са Коријелом. Почиње сарадња на музичким пољима, и Ненадове свирке са Корјелом. Коријел је написао оперу „Рат и мир“ која је са љубљанском Академском филхармонијом имала премијеру у Цанкарјевом дому, а Ненад Стефановић је као први гитариста био део овог спектакла. Уследили су и велики концерти у Новој Горици и Великој сали Лисинског у Загребу. Наредне године је опера изведена и у Русији. Касније је са Руском филхармонијом у главном граду Русије и реаранжирао и са њима након Коријелове смрти извео његову другу оперу Ана Карењина.

Као и сви Краљевчани Ненад не да на себе. Део тог спектакла био је и чувени џез пијаниста Чик Корија. Занимљиво је да се Ненад није повиновао ауторитету Чик Корије, већ се са њим разменио мишљење о музичким легендама. Наиме, Ненад је Ларију на поклон донео диск необјављених извођења великог пијанисте Рихтера и рекао да је Рихтер за њега најбољи руски пијаниста. Лари се похвалио Чико Корији, на шта је Чико Корија прокоментарисао да је пијаниста Хоровиц већи, да не кажемо бољи. У лаганом наставку, разговор између Чик-а и Ненада прераста у расправу. Како велика имена нису навикла да им неко противуречи, Чико заоштрава дискусију, Ненад у том тренутку, потакнут целом расправом, поставља Чик Корију једно питање: „Добро, а зашто онда ви рабите туђе идеје на концерту. Синоћ сте свирали са Гари Бартоном и ја сам чуо да у току ваше импровизације свирате прелудијум Шостаковича из а-мола, као неку тему, али се чуло да није баш кренуло најбоље па сте променили тему, зашто ви то радите? Чик Корија је остао запањен и прилично збуњен да је неко уопште препозано и уочио шта је се десило, остаје без текста?! Наравно, ускаче Лари смирује страсти и прича се наставља у опуштеном тону. А наш Нешо, вади нотни папир и потпуно хладан тражи од Чик Корија аутограм, од Чика добија велики осмех и реченицу: „И шта сад, да нећеш можда да ти се потпишем?“ „Наравно“, почиње опште смејање, пада потпис за историју.

По завршеном факултету, Ненад је наставио да студира композицију код Југослава Бошњака, након годину дана рада завршио је дело „Синфонијета“, а на препоруку Бошњака, дело је снимљено од стране Симфонијског оркестра РТС-а и сачувано у архиви. Нижу се и дела: Симфонијска игра, Концерт за виолу и оркестар, Кантата Случајеви на текстове Данила Хармса и друге камерне композиције.

Данас Ненад ради као професор гитаре у краљевачкој музичкој школи. Носилац је више признања за своје композиције.

Тренутно, Ненад ради са својим бендом „Несврстани“ на џез темама. Бенд броји шест чланова и изводи музику, Баден Пауела, наступиће на Нишвил Џез фестивалу, на отвореној сцени, 13. августа у 21 час.

Оставите одговор