ЉУДИ

НАЈСТАРИЈИ АКТИВНИ ГОЛМАН

Не каже се узалуд да су фудбалски голмани као вино, што старији то су бољи. Ова констатација можда и најбоље одговара опису каријере, лика и дела Душана Дуке Дукића, голмана Борца из Адрана. Он је најстарији активни чувар мреже у Србији. Међу стативама са 57 година!

Сваког викенда можете га видети на утакмицама Рашке окружне лиге, петог ранга такмичења у држави. Дука је жива легенда Борца, Адрана, Краљева и околине, тешко да било који познавалац фудбала не зна ко је чувени Душан Дукић. Ради на пумпи, а када не ради – стоји на голу на утакмицама или тренинзима. И председник је клуба.

Елан за спортом и фудбалом га није напустио ни након 47 година трчања за лоптом, па се осећа се као тинејџер. Неко се једноставно роди такав, да живи и да воли живот. Да сваког дана узима оно најбоље од живота – сву позитивну енергију. То је Дукина водиља која га чини млађим него што му пише у крштеници.

Каријера овог необичног спортисте, ветерана, кренула је давно из Краљева, одвела га је врло брзо чак и до «Маракане».

– Све је почело 1974. у Слоги из Краљева, до 1980. сам био тамо, а од 1980-82, у омладинцима Звезде . Шекуларац је тада био тренер. Било је много занимљивих тренутака и анегдота са њим. Сећам се, баш ми је Шеки једном рекао: «каријера ће да ти траје докле год будеш живео спортски», јер сам ја баш волео да живим – отео се враголаст смех Душану. Имао је, каже, привилегију не само да тренира у Звезди, већ и више од тога у том тренутку, да гледа великане на голу сениора: Љуковчана, Дику Стојановића, Симеуновића…

За Дуку је Звезда била драгоцено искуство, али је морао даље, тражио је афирмацију у многим другим клубовима.

– После Звезде, 1982-84. сам био у Галеници, то је данашњи Земун. После тога сам отишао у Хрватску, у ФК Карловац, потом у сарајевски Кисељак, а онда је уследио повратак у Краљево у Слогу, па у Металац. Од тада сам променио још много клубова: Борац Адрани, Браћа Вуковић, Милочајац, младост Опланићи, а у Борцу сам последње 3-4 године као активан играч. Нигде му, каже, није било лепше него код куће.

Данас, после 1300 званичних утакмица «у ногама», животним и каријерним искуством, Дука с правом носи епитет живе легенде фудбала у Краљеву и околини. Не постоји место или клуб где га неко не зна. Душан Дукић је однедавно и председник Борца.

Оставите одговор