ВРЕМЕПЛОВ

НАЈСТАРИЈА ЛОЗА СИМБОЛ ПРИЈАТЕЉСТВА

Бурне године распада Југославије обележене санкцијама и ратовима на њеним просторима, у запећак су потисле комуникацију и сарадњу између градова и општина тадашње државе, али и сарадњу са локалним самоуправама из иностранства што је, иначе, била пракса многих југословенских градова карактеристична за предходни период.

Тако је Краљево неговало и развијало специјалне везе са Марибором из Словеније, Плужинама из Црне Горе, Гораждем из Босне и Херцеговине, Лодом из Израела, Зеленом Гором из Пољске, а почетком овог века том списку је придодат и француски град Сен Фоа. Великим ангажовањем удуружења „Пријатељства за нова времена“ та сарадња је обновљена и унапређена са свим побројаним градовима осим са израелским Лодом, а што ће се сигурно ускоро десити.

Удружење је постало препознатљиво у Краљеву, али и шире, као иницијатор и суорганизатор манифестације „Матурски плес“ и четвороструки домаћин Дана српске културе у Истри.

Лоза поменута у наслову донета је и засађена у Краљеву 2009. године као изданак светски познате мариборске „Старе трте“, сорте модра кавчина, која је од 1972. године, научно доказано, најстарија винова лоза на свету, а што је потврђено и 2004. године уписом у Гинисову књигу рекорда.

Лоза се добро примила и шири се кровом и верандом некадашње куће Зорке Аџић, која је од 1974. године под заштитом државе и у којој су децнијама уназад биле смештене неке од градских установа културе, а сада је у њој седиште редакције часописа „Повеља“ која ради у оквиру Градске библиотеке „Стефан Првовенчани“.

 

Зоран Николић

Оставите одговор