ЉУДИМЕСТА

КРВ ДАО КРАЉУ

Ово је филмска прича  о Милораду  Јоксимовићу – Пиливики  како су га звали мештани у селу  Крушевица код Жиче. Иза своје скромности једног обичног кириџије крио је херојски подвиг из Првог светског рата.

Пиливика је крајем 1915. године, приликом повлачења српске војске преко Албаније, дао крв престолонаследнику Александру Карађорђевићу, директно из руке у руку, јер је принц хитно морао да буде оперисан у импровизаној пољској болници!

Приликом посете краља Александра Првог Карађорђевића манастиру Жича 1933. године, он је наредио да му пронађу и доведу Милорада Јоксимовића из села Крушевица поред Жиче. То је изненадило многе, питали су се зашто би краљ тражио да му доведу једног сеоског кириџију. Општи метеж је настао међу њима, јер нису могли да верују да краљ Александар тражи њиховог Пиливику. Када су га довели, онако прљавог од посла и скроз тихог, пришао је краљу, поздравио га, а Александар га је изљубио. Краљ Александар и Милорад су се одмах сликали испред Црквице Петра и Павла у порти манастира Жича и разговарали као да се одувек познају.

Провели су у разговору и шетњи пуних два сата. На крају разговора краљ је питао Милорада да ли може нешто да учини за њега, а Милорад му је онако стидљиво рекао да би волео да има једно мало парче земље на којој био могао да има своју гостионицу. Александар му је испунио жељу и та кућа где је била гостионица се и данас налази у Жичи, али је зарасла у коров. Иначе, после другог рата комунисти су ту кућу одузели и претворили у задружни дом.

   

У знак сећања на херојски подвиг  Милорада Јоксимовића – Пиливике, мештани Жиче спроводе процедуру да једна од улица у овом селу понесе његово име.

(Фотографије и причу на Сиџа групи објавио Ненад Сушић)

Оставите одговор