ЉУДИМЕСТА

КРАЉЕВЧАНИН ЧУВА СРПСКО ГРОБЉЕ У СОЛУНУ

 

 

Краљевчанин Предраг Недељковић од 2015. године заменио је деда Ђорђа Михаиловића који је рођен далеке 1928. године, на месту чувара Српског Војничког Гробља у Солуну, познатог као Зејтинлик. Он га је на том месту заменио када се деда Ђорђе разболео пре четири године, и када су лекари били изричити да му је потребно да одмара, односно да не ради.

„У животу ништа није случајно и мој прадеда се звао Ђорђе као чика Ђорђе. Многе се ствари подударају. Први мој излазак у иностранство био је када ме је деда из Краљева довео овде на гробље. Увек сам имао неко поштовање јер се код нас у породици увек гајило српство. Не можете да заборавите оно што су људи гајили вековима“, истиче чувар српског војничког гробља у Солуну. Већ око пола шест сам на ногама, почињем да чистим и саму Костурницу, али и тоалете. Када се раздани, на ред долази кошење траве, чишћење канала и остали послови који подразумевају одржавање гробља. Прошле године је било пола милиона посетилаца. Када одржавате 12.000 квадратних метара морате да заборавите на годишњи одмор. Ако само један дан прескочите, сутрадан вас чека много више посла“, прича Предраг Недељковић.

„Када чувате гробље славних српских јунака почињете да мењате филозофију живота, овај посао вам даје време да размислите о другим стварима и стекнете другачији поглед. Дешава се да ме питају како могу да радим тако морбидан посао, и тада увек одговорим да би требало да се чувамо живих, а не мртвих људи. Да није било ових 8.000 бораца на Солунском фронту, али и бројних наших савезника, не би било ни нас“, прича Предраг Недељковић и додаје да кроз разговоре са историчарима и истраживање полако припрема књигу у којој је писати и о деда Ђорђу.

На гробљу у Солуну сахрањено више од 20.000 бораца. Француза око 8.000, Срба више од 7.000, Италијана око 3500, Енглеза око 1500 и Руса око 500.

Оставите одговор