МЕСТА

КРАЉЕВАЧКЕ КОЛОНИЈЕ

У периоду између два светска рата изградњом фабрике авиона и фабрике вагона, Краљево је почело да се индустријски развија. Паралелно су почела да ничу нова стамбена насеља, која су називана „колонијама“ јер су се у њих усељавали странци (Французи) или неопходни инжењери, официри, висококвалификовани радници, чиновници из других југословенских градова.

Официрска колонија

У периоду од 1927. до 1938. године са десне стране пута за Крагујевац изграђено је стамбено насеље за потребе стручног, војног кадра запосленог у Фабрици авиона. Крагујевачки друм касније је добио назив улица генерала Радисава Станојловића, затим Кидричева, а данас Доситејева. Од Официрске колоније остала је до данас зграда Клуба ваздухопловства ( позната и као Војни хотел) и још једна мања стамбена зграда. На месту колоније, наспрам Фабрике вагона и Машинског Факултета, седамдесетих година изграђено је ново насеље од 25 зграда.

Француска колонија

Саграђена је, доле низ Крагујевачки друм, ниже од Официрске колоније, и у њу се после 1927/1928. године уселило око 200 лица. Француза, инжењера и стручних радника запослених у фабрици авиона. Станови у колонији су били конфорни. Французи су отишли из Краљева 1935. године. Назив колоније остаје исти све до 1977. године када је цела порушена и на њеном месту саграђено ново насеље од 6 зградица у цвећу, са по 6 станова, у коме се сваки стан састоји од приземља и поткровља.

Ратарска колонија

По лепоти је готово равна Старој колонији. Саграђена је у зеленилу поред Ратарске школе у времену између 1924. и 1927. године. То мало насеље било је намењено за наставно особље школе, познато је и као „Професорска колонија“.

Стара колонија

Од 1935. до 1937. године, на почетку данашње Доситејеве улице, на њеној десној страни, изграђено је 23 типске куће са приземљем и спратом. То је била Железничка колонија којој је кроз време мењано име да би са на крају усталио назив Стара колонија. Ова колонија је можда најлепша, јер су у сваком лепо ограђеном кућном дворишту расле најлепше трешње, вишње и јабуке .Ту је био и кавез у коме су неки станари гајили голубове, а неки кокошке… . Фасаде кућа обрађене рустично у белом малтеру, са дрвеним рамом који је прекривао бршљан. Црвена фасадна цигла је оивичавала и украшавала врата и прозоре, на којима су постављени дрвени капци –шалони. Станови, једнособни имали су кухињу (која је била и дневна соба), спаваћу собу, предсобље, шпајз и купатило са топлом водом из дубећег казана „на дрва“.

Чиновничка колонија

То су четири зграде грађене у периоду од 1937. до 1939. године, у садашњој Доситејевој улици, преко пута Гимназије. Током 2007. године у међупростору између старих изграђене су нове зграде.

 

(Коришћени одломци из књиге „Колоније у Краљеву“, Милана Матијевића)

Оставите одговор