КУЛТУРА

КИВОТ ЗА МОШТИ СВЕТОГ СИМЕОНА

Kivot, Mošti Svetog Simeona

Ковчег, који је почетком XVII века за мошти Светог Стефана Првовенчаног израдила рука грешног Антонија, представља најдрагоценији кивот из студеничке ризнице. Судећи према расположивим изворима, краљеве неповређене мошти чудесно су пронађене у Сопоћанима 1608. године, како се иста година спомиње у натписима унутар поклопца кивота (1607/1608. и 1608/1609.) може се претпоставити да је кивот израђен том приликом, вероватно у лето 1608. године.

Из натписа се сазнају имена поручиоца и, мајстора: „Вољом Оца и уз помоћ сина и свршењем Светог Духа, начини се овај кивот године 7117. [=1608/1609. ] и ктитор би митрополит кир Симеон. Рука грешног Антонија створи).

Ковчег с краљевим моштима је чуван у Сопоћанима до 1687. године, од када је услед ратних неприлика, уследило његово премештање по бројним манастирима широм Србије. У матични манастир Студеницу враћен је 1915. године, а мошти су у њему биле положене све до 1957. Оне су тада пребачене у нови сребрни ковчег, који је 1853. године манастиру приложила кнегиња Персида Карађорђевић.

Антонијев кивот претрпео је извесна оштећења, али је у целости добро очуван.

Кивот се тренутно рестаурира и биће ускоро враћен у наос Богородичине цркве у Студеници.

 

Студеница инфо

Оставите одговор